Back Topics Na de geboorte Na de geboorte

Na de geboorte

Voorkeurshouding

(2 stemmen, gemiddeld 4.50 van 5)

voorkeurshoudingWist jij dat er in Nederland ongeveer 200.000 kinderen per jaar geboren worden? Ruim 12% van deze zuigelingen blijkt een voorkeurshouding te hebben. Circa 10% van alle zuigelingen onder de leeftijd van zes maanden ontwikkelt mede daardoor een scheef hoofdje. Hier uit mogen we concluderen dat ook jouw kindje een kans van 1 op 10 heeft dat hij een scheef hoofdje krijgt.

Stamcellen uit navelstreng

(9 stemmen, gemiddeld 3.22 van 5)

stamcellenStamcellen staan wereldwijd enorm in de belangstelling, zowel in de media als in de wetenschap. Onderzoekers geloven dat binnen een aantal jaren ziektes als kanker, diabetes, hart- en vaatziekten mogelijk behandeld kunnen worden door toepassing van de capaciteiten van stamcellen.

Schuldgevoel

(2 stemmen, gemiddeld 3.00 van 5)

schuldgevoelSchuldgevoel is een vreemd fenomeen, iedereen heeft er wel eens last van. Om precies te zijn uit een onderzoek bleek dat maar liefst 94% wel eens last heeft van schuldgevoel. Dit kan variëren van de hoeveelheid tijd die je doorbrengt met je kindje tot het merk of type luiers dat gebruikt wordt.

Postpartum depressie

(7 stemmen, gemiddeld 4.14 van 5)

ingrepen.jpgWanneer een vrouw vlak na de geboorte van haar kind lijdt aan een ernstige depressie wordt dit Postpartum Depressie genoemd. Vroeger noemde men deze depressie Postnatale Depressie maar dat is geen juiste benaming ongeveer 2% van de kraamvrouwen lijdt aan P.P.D.

Baby Blues

dreamstime_xxl_15608948.jpgDe eerste dagen na de geboorte, maakt de mama kennis met haar baby en voelt ze zich voor het eerst echt moeder. De eerste dag is ze euforisch en bewondert ze haar pasgeborene voortdurend.

Van de tweede tot de vierde dag worden veel moeders echter overspoeld door een golf van droevigheid. Die fase wordt ‘baby blues’ of kraamtranen genoemd. Het gaat hier om een veel voorkomende postnatale reactie van voorbijgaande aard. Het gaat dus niet om een ziekte maar om een moeilijk moment dat deel uitmaakt van het prille moederschap. Het zijn tijdelijke depressieve gevoelens waarvan vele jonge mama’s last hebben, of ze nu al andere kinderen hebben of niet.