Petra
Petra Bevalling 9 Dec 2011

Schuldgevoel

Schuldgevoel is een vreemd fenomeen, iedereen heeft er wel eens last van. Om precies te zijn uit een onderzoek bleek dat maar liefst 94% wel eens last heeft van schuldgevoel. Dit kan variëren van de hoeveelheid tijd die je doorbrengt met je kindje tot het merk of type luiers dat gebruikt wordt.

Eén troost, iedereen heeft er wel eens even last van, of je nu een onervaren nieuwe moeder bent of een ervaren moeder die al 3 kindjes heeft. Ook je maatschappelijke status maakt niets uit. Gebleken is dat moeders uit alle lagen van de bevolking “last” hebben van schuldgevoel. Uiteraard niet permanent, maar iedereen heeft het zo op zijn tijd! Je hoeft je dus geen zorgen te maken! Leg de nadruk op wat belangrijk is, maak je niet te veel zorgen en probeer je kindje gelukkig op te voeden.

Zolang je het niet overdrijft is schuldgevoel een mooie graadmeter. Het drukt je spreekwoordelijk op de feiten. Het helpt je relativeren en om je heen kijken. Het belangrijkste is dat jij de “baas” moet zijn over het schuldgevoel en je het niet de kans mag geven om je onzeker te voelen. Om je te laten zien dat het allemaal zo erg niet is hebben wij de 7 meest voorkomende zaken op een rijtje gezet.

1. Het niet geven van borstvoeding
Je kindje begint te huilen en jij tovert een flesje te voorschijn. Om je heen kijkt iedereen verbaasd, alle andere moeders blijken borstvoeding te geven. Maak je niet ongerust, jij bent echt niet de enige moeder die geen borstvoeding geeft ook al voelt het misschien even zo. Zij weten niet waarom jij geen borstvoeding geeft. Misschien ben jij net één van de dames waarbij het niet ging. Misschien ben jij net één van de dames die door een slechte voorlichting het niet voor elkaar kreeg.

Het percentage borstvoedinggevende moeders stijgt nog steeds. We gaan dus met zijn allen wel degelijk de goede kant op. En daar waar jij nu het schuldgevoel van het “flesje” hebt blijkt dat veel borstvoedinggevende moeders een ander schuldgevoel hebben. Zij voelen zich soms schuldig over het “ontnemen” van de kans op voeden voor papa. Tevens voelen zij zich vaak weer schuldig als ze stoppen met borstvoeding. Stop ik niet te snel enzovoorts. Zo zie je, wat we eerder al aangaven: je staat niet alleen! En vergeet niet het geven van liefde aan je kindje is minstens zo belangrijk. Het allerbelangrijkste is het scheppen van een veilige liefdevolle omgeving voor je kindje.

2. De TV als oppas gebruiken
Het is tijd om aan het eten te beginnen. Dus wat doe je? Je plaatst je kindje voor de televisie zodat jij ongestoord kunt koken. Jij blij, je kindje blij! Maar toch knaagt het in je achterhoofd: doe ik dit wel goed? Kunnen ze niet gewoon spelen? Je peinst terwijl je kindje met die bekende wazige blik naar Pumba of de Teletubbies kijkt.

Maak je niet druk. Het schuldgevoel wordt gedeeltelijk veroorzaakt door een onderzoek uit 2003 waarin stond dat kindjes onder de 2 jaar geen TV zouden moeten kijken. Dus geen dvd’s meer, geen kindertelevisie etc. etc. Mede dankzij dit onderzoek voelen moeders zich schuldig. Veel kindjes “kijken” al van jongs af aan TV. Sommige moeders raken helemaal in paniek, stel dat TV kijken niet meer mag. Mijn kindje geniet er juist zo van… En hoe kom ik dan aan het huishouden toe?

Wees gerust jij bent niet de enige die haar kindje TV laat kijken. Slechts 9% van de moeders laat hun kindje absoluut geen TV kijken. 70% gaat er vanuit dat het allemaal wel meevalt met de slechte invloed van het TV kijken. Zo’n 50% laat baby’s gewoon naar babytelevisie en soortgelijke programma’s kijken. En ondanks deze cijfers blijkt maar liefst 32% van de moeders zich hier zo schuldig over te voelen dat ze liegen over de hoeveelheid TV hun kindje kijkt.

Is televisie echt zo slecht? Welnee, tot op zekere hoogte kan een beperkte hoeveelheid TV kijken, wel naar de juiste programma’s uiteraard, juist zorgen voor een rustmoment. Zoals met alles is de mate waarin het belangrijkste. Als je kindje onder de 2 jaar is, laat het dan niet langer dan een kwartier per keer kijken. Dus relax en laat het schuldgevoel maar waaien.

3. Milieuonvriendelijk zijn
Het milieu en de verantwoording ervoor die wij met zijn allen dragen is en blijft de komende jaren een “hot item”. Terwijl jij je zoveelste propvolle vuilniszak met wegwerpluiers in de kliko gooit zie je net je buurvrouw haar katoenen luiers aan de waslijn hangen.

Geloof ons als we zeggen: “het is niet eenvoudig om groen te zijn!” Wegwerpluiers, papieren keukenrollen, tissues etc. we kunnen bijna niet meer zonder. Als er dan ook nog eens kinderen in het spel zijn vliegen dit soort zaken er doorheen. Met de komst van een kleine zal je energie stijgen, je bent tenslotte ook met een gezinslid meer nu.

Zolang je echter verantwoord omgaat met je energieverbruik hoef je je nergens schuldig over te voelen. Ondanks het feit dat je gevoel misschien anders is blijkt dat maar liefst 51% van de ouders in meer of mindere mate “bezig” is met het milieu. We willen tenslotte allemaal een zo gezond mogelijke wereld creëren voor onze kinderen.

Evengoed kun je toch een soort van “groen” schuldgevoel krijgen. Dit is nergens voor nodig zolang je inderdaad zo verantwoord mogelijk met het milieu bezig bent. Door het feit dat jij je schuldig voelt wordt het milieu echt niet beter. Misschien kun jij helemaal niet met het openbaar vervoer naar je werk komen. Overstappen naar katoenen luiers is ook niet voor iedereen haalbaar, tenslotte zijn er ook veel werkende moeders tegenwoordig. Concentreer je liever op al die dingen die jij al wel doet. Laat geen apparatuur op standby staan, was op een zo laag mogelijke temperatuur, gebruik spaarlampen enz. enz. Klik voor Volgende pagina

4. Je kindje fastfood geven
Aan het einde van een lange, al dan niet stressvolle dag is de verleiding groot! De McDrive roept… terwijl je die bekende bruine zak aan je inmiddels overenthousiaste kindjes geeft bedenk je opeens, mijn moeder had geen beschikking over een McDrive…

Maak je niet druk! Je doet dit niet elke dag toch? Er zijn vast kindjes die nooit fastfood krijgen, maar dat zijn er minder dan jij denkt. Ook onze kinderen herkennen die gele letter op die rode paal al van kilometers ver weg hoor. Je bent echt de enige niet, circa 76% van de moeders maakt een paar keer per maand gebruik van fastfood.

We vergeten wel eens dat fastfood niet giftig is. Het is natuurlijk niet de beste keuze qua voeding, maar zo af en toe kan het echt geen kwaad. Het is net als met televisie kijken: gebruik het “middel” met mate. Sommige onderzoekers claimen zelfs dat, als je normaal verantwoord eet, je best 1 maal per week fastfood mag eten. Wees dan wel verstandig en neem een enkele hamburger in plaats van een dubbele. Of neem eens een kipburger.

Er zijn overigens voldoende mogelijkheden om zelf een gezonde maaltijd op tafel te zetten zonder direct uren in de keuken te moeten staan. Kijk maar eens op internet, er zijn honderden websites met snelle gezonde recepten.

Als je dan toch eens langs een fastfoodrestaurant gaat maak dan duidelijk dat dit een uitzonderlijk iets is. Maak er een “feestje” van.

5. Je kindje bij de kinderopvang achterlaten
Vandaag is de eerste dag dat je kindje naar de kinderopvang gaat, je kindje voelt zich helemaal top en is vrolijk. Jij voelt je echter schuldig en wilt je kindje het liefst gelijk weer meenemen. Ondanks dat gevoel rij je toch naar je werk, maar je hebt constant de neiging om te keren en je kindje weer op te halen.

Ook hier geldt maak je niet druk. Veel werkende moeders hebben last van schuldgevoel vooral als ze nog maar net weer aan het werk zijn. Veel moeders zijn helemaal blij als ze weer mogen gaan werken, weer deelnemen aan het arbeidsproces. Maar evenzoveel moeders krijgen na korte tijd last van een knagend gevoel van onrust. Doe ik er wel goed aan mijn kindje naar de opvang te brengen? Is dat werken wel echt nodig?

Je kunt je ook op een andere wijze schuldig voelen. Soms komt het voor dat het allemaal net niet helemaal lekker loopt thuis en dat je “blij” bent dat je naar je werk kunt. Even je gedachten verzetten, even geen gehuil om je heen. Wees niet ongerust, ook dit is heel gewoon. Veel “verse” moeders hebben dit. Het is allemaal nog zo nieuw, ook jij moet wennen aan de gewijzigde situatie zowel thuis als op je werk.

Het achterlaten van je kindje op de kinderopvang is echt niet erg en kan zeker geen kwaad. Onderzoeken tonen aan dat de sociale vaardigheden, cognitieve ontwikkeling en taalbeheersing van kindjes die naar een kinderopvang gaan zeer goed ontwikkelen. Wat ook belangrijk is voor het verminderen van het schuldgevoel, zorg dat je de allerbeste kinderopvang, gastouder of oppas neemt die je hebt kunnen vinden.

Om het achterlaten van je kindje soepeler te laten verlopen, voor zowel jou als je kindje, kun je alvast een paar keer oefenen. Laat je kindje er alvast een keer spelen terwijl jij een uurtje boodschappen doet.

Doe niet mee aan de bekende discussies over wel- of niet-werkende moeders die al dan niet beter of minder goed voor hun kindjes zouden zijn. Jij weet dat je voor de volle 100% achter je beslissing staat en dat je alles doet wat je kunt en je kindje onvoorwaardelijke liefde geeft.

En bedenk ook dat of je nu werkt voor de sociale contacten, het geld of omdat jij je er beter door voelt, het belangrijkste is dat als mama goed in haar vel zit dit goed is voor het hele gezin. Klik voor Volgende pagina

6. Schreeuwen tegen je kindje
Dat zul je altijd zien… net als de baby slaapt krijgt je kleuter het op zijn heupen. Je snauwt: “Denk aan de baby, maak haar niet wakker.” Je kleuter kijkt je angstig, verschrikt, met grote ogen aan.

Je voelt je schuldig, die kleuter kan er ook niets aan doen. Maar de baby sliep net. Wist je trouwens dat Amerikaanse onderzoekers vastgesteld hebben dat schreeuwen tegen je kindje eigenlijk de oorzaak is van het meeste schuldgevoel bij moeders? Als dit een keertje gebeurt denk dan eens goed na. Schreeuw je wel vaker of gebeurt dit slechts heel incidenteel? Als het slechts zelden gebeurt dan is er niets aan de hand. Zelfs de allerrustigste moeder verliest haar geduld wel eens.

Leg je kindje uit waarom je zo reageerde. Vertel dat iemand wel eens boos reageert als hij “van slag is”. Als je dan toch aan het uitleggen bent kun je meteen uitleggen dat als je zoiets doet dat het dan gebruikelijk is om je excuses aan te bieden. Knuffel je kleuter en zeg: Sorry, ik had niet moeten snauwen maar ik had je moeten vragen of je zachtjes wilde doen omdat de baby slaapt.

Als schreeuwen en snauwen echter een gewoonte wordt kan er iets structureel mis zijn. Let op: probeer je boosheid de baas te blijven en reageer eventuele frustraties niet op je kindje af. Praat eens met je partner, probeer vast te stellen waarom je zo heftig reageert. Misschien sta je er te veel alleen voor en kan je partner wat zaken van je over nemen. Ben je alleenstaande moeder praat dan eens met je beste vriendin of je moeder. Zij kunnen je misschien met bepaalde zaken helpen en of advies geven.

Leg jezelf erbij neer dat je niet alles meer even perfect kunt doen als voordat je kindjes er waren. Veel boosheid is een gevolg van stress. Maak het jezelf gemakkelijker, wees minder perfectionistisch. Misschien kun je een dag(deel) minder gaan werken? Zoek naar manieren om je stress te verlagen. Ga sporten, zoek ontspanning!

7. Niet in staat zijn om al die extraatjes te betalen
De kindjes van veel van je vriendinnen hebben populaire en mogelijk dure hobby’s, zoals bijvoorbeeld gitaarles. Je zou je kindje graag mee laten doen maar het is echt te kostbaar voor je. Je ziet de toekomst al “angstig” tegemoet. Het dochtertje van je vriendin speelt de ene sonate na de andere terwijl jouw kindje de piano in de was mag zetten…

Maak je geen zorgen, je bent niet alleen in deze. Het is zo gemakkelijk om je schuldig te voelen omdat je je kindje niet alles kunt geven wat je wilt of als jij de enige moeder in de speeltuin bent met een tweedehands kinderwagen.

Bedenk echter veel zaken waarvan wij denken dat ze onontbeerlijk zijn blijken in de praktijk allesbehalve belangrijk te zijn. Eigenlijk is er maar 1 ding belangrijk voor een kind en dat is liefde. Liefde geef je zelf en kost helemaal niets!

Als je kindje alle materiële zaken zo maar in de schoot geworpen krijgt zal hij ook meer moeite hebben met het beseffen van de waarde van geld. Leer je kindje op een creatieve manier met problemen omgaan. Daar leren zij vaak meer van dan wanneer elk “probleem” op financiële wijze opgelost wordt.

Wat ook belangrijk is, maak je niet druk om wat je je kindje niet kunt geven maar geniet van de dingen die je je kindje wel kunt geven! Gebruik je fantasie, spelen met een keukentje dat gemaakt is van een kartonnen doos is voor een kindje net zo leuk als een echte kinderkeuken. Klik eens op een tweedehands verkoopsite, vaak vind je allerhande leuk speelgoed voor hele kleine prijsjes.

Reageer op artikel:
Schuldgevoel
Sluiten