Back Topics Na de geboorte Ontzwangeren 9 maanden zwanger geweest en nu?

9 maanden zwanger geweest en nu?

(14 stemmen, gemiddeld 4.14 van 5)
Zwanger

Je bent 9 maanden zwanger maar je hebt zeker ook 9 maanden nodig om te ontzwangeren.
Hoe gaat je lichaam hiermee om? Ontzwangeren is een onderwerp dat eigenlijk nooit besproken wordt en erg onderschat wordt. Want wie zijn wij vrouwen om te klagen over klachten als vergeetachtigheid, hoofdpijn, geen zin in seks, gebroken nachten en ga zo maar door.

Je hebt immers een baby, de beruchte roze wolk en je mag niet klagen of zeuren. Als je kindje maar gezond is. Jij komt wel. Maar wat als je zelf niet gezond bent, niet lekker in je vel zit, erg lamlendig bent en nergens zin in hebt. Je na 6 maanden nog niks van je zwangerschapskilo’s kwijt bent. En als je er dan over wilt praten wordt er gezegd dat je je niet aan moet stellen. Zelfs als je een maand of 3 na je zwangerschap naar de dokter gaat wordt er vaak gezegd: sorry mevrouw we kunnen nu nog niks voor u doen u kunt over een maand of 3 terugkomen want dan hebben we een eerlijker beeld over uw hormoonspiegel.

Misschien herken je iets in dit bovengenoemde stukje waarvan je zegt "ja dat heb ik ook". Misschien denk je wel dat jij de enige bent die zich na de bevalling vreemd voelt. Maar het is juist heel normaal. Je bent aan het ontzwangeren en daar komen al die klachten vandaan.

Psychologen zeggen dat er geen harde bewijzen zijn of dit te maken heeft met de invloed van hormonen. Men doet onderzoek naar de lichamelijke klachten en psychische klachten van vrouwen in de eerste 2 jaar na de bevalling. Er ligt een duidelijke piek na de bevalling van vrouwen die juist dan pas depressief worden. Deze piek ligt op 10 weken na de bevalling. Maar er is geen bewijs dat die veroorzaakt wordt door de snelle verandering van de hormoonhuishouding. Toch zijn er medici die onze hormonen de schuld geven en er wel een duidelijke oorzaak in zien. Enkele gynaecologen zeggen dat je lichaam tijdens de zwangerschap veel meer oestrogeen en progesteron produceert dan normaal en op het eind van de zwangerschap zelfs honderd maal zoveel als normaal. Op het moment dat de placenta geboren wordt valt de productie van die hormonen in een klap weg. Je krijgt dan een situatie die verglijkbaar is met de menopauze.

Maar de hormonen zijn zeker niet de enige boosdoeners in het spel. Zeker als je voor het eerst moeder bent moet je nog wennen aan de situatie. Het moederschap, het vrouw zijn, minnaar zijn en misschien ook nog een baan erbij. Je baby vergt veel energie, huilt vaak en de gebroken nachten maken het er niet beter op, de baby vreet al je energie weg. Het geven van borstvoeding heeft waarschijnlijk geen invloed hierop. Maar op den duur wel, dat heeft te maken met het hormoon prolactine dat de melkproductie op gang brengt en houdt. Kies je voor de fles dan wordt dit hormoon niet aangemaakt en zakt het binnen tien dagen naar normaal niveau met als gevolg minder klachten.

Hoe weinig er ook bekend is over ontzwangeren, je staat niet alleen. Veel vrouwen kunnen zo een aantal klachten opnoemen en vrouwen met meerdere kinderen kunnen dat nog beter. Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen na 3 maanden meer klachten hebben dan na een half jaar of een heel jaar. Toch heeft een groot aantal vrouwen dan nog klachten, en voelt zich nog steeds niet optimaal.

Percentages
70% van de vrouwen zegt een jaar na de bevalling nog steeds weinig fut te hebben
50% heeft dan nog steeds last onder in de rug
66.6% van de vrouwen maakt zich zorgen over haaruitval
40% van de vrouwen.heeft slaapproblemen, zoals moeilijk in slaap komen of onrustig slapen
55% van de moeders heeft bij de eerste verjaardag van hun baby vaker last van hoofdpijn dan voor de zwangerschap
40 tot 50% van de vrouwen zegt veel te piekeren en moeite te hebben met concentreren en het nemen van beslissingen
En 50%van de vrouwen zegt minder interesse te hebben in sex

Tips
Je staat niet alleen met al je klachten en problemen.
Het is heel normaal is als je je na een jaar nog niet goed voelt.
Je lichaam heeft heel wat doorstaan en het kost enorm veel kracht en tijd om weer op gang te komen. Je leven staat helemaal op zijn kop, zeker als het je eerste kindje is. Het is dus volkomen normaal dat het dan even duurt voordat je weer de oude bent.
Ontzwangeren vraagt veel tijd en geduld, hier zijn enkele tips om het je gemakkelijker te maken.
Ben je vergeetachtig? Hang dan memoblaadjes op!
Kom je niet aan je nachtrust toe? Laat de baby een keer bij opa en oma slapen!
Ga af en toe een avondje samen weg. Heb je veel sociale contacten en wordt het allemaal even teveel? Zeg het dan eerlijk. Maak je je zorgen? wacht dan niet te lang, schroom niet om naar de huisarts te gaan. Je kan een tekort aan ijzer hebben waardoor je je heel moe kunt voelen. Sommige vrouwen hebben schildklier problemen na de bevalling. 10% van de vrouwen heeft een post-partum depressie. Maar zelfs al is er niks ernstigs aan de hand, je bent je verhaal kwijt en dat lucht op. 

Plaats reactie