Speelafspraakjes

Niet ieder kind is er op hetzelfde moment aan toe om met andere kinderen te gaan spelen en hoe vaak ze met elkaar willen afspreken verschilt ook per kind. De ene vierjarige kan er al aan toe zijn om met kinderen af te spreken, terwijl een ander vijfjarige er misschien nog niet aan toe is om met andere kinderen af te spreken.

De aard van je kind speelt hierbij een belangrijke rol. Het ene kind kan veel vrijer zijn dan het andere kind. Ook de thuissituatie kan hierbij een rol spelen. Een kind die een broer of zusje heeft kan meer ervaring hebben met het samen spelen. Daarnaast hebben ze al gezien dat zijn broer of zusje vrienden heeft om mee te spelen. De behoefte om ook met vriendjes af te spreken kan dan al wat eerder de kop opsteken. Maar een broer of zus thuis hebben kan ook een averechts effect hebben. Doordat je kind thuis al een speelkameraadje heeft, kan hij geen behoefte hebben om met anderen af te spreken. En daar is op zich natuurlijk ook niets op tegen. Een kind van vier of vijf  jaar dat nog niet echt toe is aan speelafspraken is dus zeker nog niet zorgelijk. Pas vanaf ongeveer zes jaar is het goed om eens verder te kijken naar het waarom, wanneer een kind nooit speelafspraken heeft.

Kinderen onder de vier jaar spelen vaak meer naast elkaar dan met elkaar. Op de kleuterleeftijd beginnen kinderen aan de basisschool wat een zeer spannende stap is. Rond deze leeftijd gaan kinderen dan wat meer echt met elkaar spelen en beginnen de eerste kinderen speelafspraken te maken. In het begin is dat vaak nog heel voorzichtig een uurtje afspreken en dan is het vaak al weer genoeg. Naarmate het kind wat meer ervaring op doet in het samen spelen zal hij wat vaker gaan afspreken en ook wat langer willen en kunnen spelen. Al is het over het algemeen twee uurtjes spelen bij kleuters toch wel genoeg. En op de kleuterleeftijd is het beter om niet meer dan één kind te vragen om te spelen. Spelen met meerdere kinderen te gelijk loopt vaak mis op deze leeftijd.

Zoals al aangegeven verschillen de behoeftes van kinderen sterk. De ene kleuter zal het liefst iedere dag willen afspreken, terwijl de andere kleuter een keer per week een speelafspraak genoeg vindt. Het is verstandig om het kind hierin te volgen en niet meer contacten met kinderen te plannen wanneer het kind hier zelf geen behoefte aan lijkt te hebben. Ook bij het ouder worden zien we dat kinderen sterk blijven verschillen op dit gebied. Het ene kind heeft het liefst alle dagen iemand om mee te spelen en een grote groep vrienden, terwijl het andere kind het prettig vindt om maar een of twee keer af te spreken en echt bewust een of twee goede vriend(inn)en heeft. En beiden zijn prima.

Afspraken rond het afspreken
Maar natuurlijk heb je als ouder ook een zeg in dit afspreken. Soms kan het afspreken gewoon niet, maar soms heb je er als ouder ook gewoon even geen behoefte aan een vriendje over de vloer te hebben of je kind te moeten halen en brengen. Er is niets op tegen om dan gewoon een keer ‘nee’ te zeggen. Zolang er maar op andere momenten wel de mogelijkheid is om af te spreken.

Hoe vaak een kind mag afspreken is afhankelijk van de behoefte van het kind, de grenzen die de ouders hier aan stellen en vooral ook wat het kind aankan. Sommige kinderen willen het liefst alle dagen afspreken, maar blijken dit helemaal niet aan te kunnen. Het steeds weer afspreken blijkt dan te vermoeiend voor het kind. Wanneer ouders merken dat hun kind eigenlijk te veel afspreekt of geen ‘nee’ durft of wil zeggen tegen andere kinderen, dan kan het goed zijn duidelijke afspraken te maken hoe vaak en wanneer het kind mag afspreken Bijvoorbeeld nooit twee dagen achter elkaar mogen afspreken, of alleen op woensdag en vrijdag mogen afspreken. Zo weet het kind goed wanneer het wel en niet kan afspreken en krijg het kind tussen de verschillende speelafspraken door de mogelijkheid om uit te rusten.

Overigens, ook wanneer je kind het prima aan kan om alle dagen af te speken, kun je als ouder hier paal en perk aan stellen wanneer je dit als ouder te veel van het goede vindt. En natuurlijk zijn er ook bepaalde verplichtingen buiten schooltijd die een speelafspraak onmogelijk maken (bijvoorbeeld zwemles, nieuwe schoenen moeten kopen, met zus mee naar tennis etcetera). Het is goed om duidelijk aan het kind uit te leggen wanneer hij wel en wanneer hij niet een speelafspraak kan maken.

Bron: opvoedadvies.nl

 

Reageer op artikel:
Speelafspraakjes
Sluiten