Gezondheid

Hoofdluis

Iedereen kan hoofdluis krijgen
90100_lice_comb.jpghoofdluis.jpghoofdluis_behandeling.jpg
Hoofdluis oplopen is gewoon pech hebben. Het heeft niks te maken met vies of schoon zijn. Een luis gaat lekker op jouw hoofd zitten. Voor de gezelligheid komt er later nog een luis bij. Ze krijgen kinderen, en ineens zit je hoofd vol kriebelende beestjes. En die beestjes kunnen van jouw hoofd weer heel makkelijk naar een ander hoofd wandelen. Als je aan het spelen bent, bijvoorbeeld. Op die manier kan heel snel je hele groep hoofdluis krijgen. En je vader, je moeder; iedereen bij jou thuis. Daarom is het belangrijk de hoofdluis zo snel mogelijk weg te krijgen.

Wat is hoofdluis?
Een hoofdluis is een klein, grijsblauw beestje. Nog kleiner dan een mier. Hij zuigt een beetje van jouw bloed op en verandert dan van kleur. Dan wordt hij roodbruin. Hoofdluizen zitten vaak in het haar achter je oren, in je nekhaar of onder je pony. Ze leggen veel eitjes. Die noemen we neten. Uit die eitjes komen weer nieuwe hoofdluizen. En die leggen ook weer eitjes, dus er kunnen snel veel luizen komen. Neten zien eruit als witte stipjes. Ze zitten op het haar, dichtbij de hoofdhuid.

Hoe weet je of je hoofdluis hebt?
Als je nog maar een of twee luizen hebt, merk je meestal niks. Maar als er meer komen, krijg je vaak erge jeuk. Je kunt ontdekken of je hoofdluis hebt door je haar met een speciaal kammetje te kammen boven een wit vel papier. Als je luizen hebt, vallen ze uit je haar op het papier.

Hoe krijg je hoofdluis weg?
Hoofdluis krijg je weg door je haar heel goed te laten kammen door iemand. Elke dag, twee weken achter elkaar. Dat moet met een kam waarvan de tanden dicht op elkaar staan, anders glippen de luizen ertussendoor. De eitjes van de hoofdluis, de neten, zijn het moeilijkste weg te kammen. Die plakken namelijk aan je haar. Maar ook die moeten allemaal weg, anders komen er weer nieuwe luizen. Als je haar met azijn natgemaakt wordt, laten de neten los. Je kunt een shampoo of lotion tegen luis gebruiken, maar dan moet je nog steeds elke dag goed kammen.

Deze speciale elektronische luizenkam is te bestellen in onze webshop.

Hoofdluis heb je niet alleen
Je kunt er niks aan doen als je hoofdluis hebt. Maar het is wel belangrijk dat de juf of meester het weet. Omdat hoofdluis zo makkelijk naar een ander hoofd wandelt, krijgen anderen het misschien ook. Ook je broertjes en zusjes en je vader en moeder moeten kijken of ze hoofdluis hebben.. Je ouders kunnen op school of bij de GGD informatie krijgen waarin wordt uitgelegd hoe je hoofdluis weg krijgt.

Bron: RIVM

Obesitas

obesitas.jpg5 december 2014
Cruciaal onderzoek pakt obesitas bij kinderen aan.

Wat is de rol van de ouders?
 
Overgewicht en obesitas bij kinderen is letterlijk een uitdijend probleem. In dertig jaar tijd is het aantal te dikke kinderen in Nederland twee tot drie keer zo groot geworden. Er lijkt dus sprake van een ware obesitas-epidemie. Deze maand in De Psycholoog, het vakblad van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP), presenteert dr. Esther Sleddens van Maastricht University een cruciaal onderzoek waarmee het probleem van overgewicht kan worden aangepakt. Sleddens concludeert dat een autoritatieve opvoedingsstijl van ouders de opmars van kinder-obesitas een halt kan toeroepen. Zo moeten ouders ervoor zorgen dat kinderen gezonder eten door simpelweg geen ongezonde voedingsproducten in huis te halen. Ook moeten ouders strikte voedingsregels toepassen en hun kroost actief aanmoedigen om een grote variëteit aan voedingsproducten te consumeren. ‘Het is van belang deze autoritatieve vorm van opvoeding te stimuleren, waardoor bepaalde voedingspraktijken betere effecten hebben op het voorkomen en reduceren van overgewicht bij kinderen.’
 
Meer informatie over dit artikel kunt u vinden op het Nederlands Instituut van Psychologen.
 

Ellemieke Vermolen begint foodblog

(1 stem, gemiddeld 5.00 van 5)

Zennas_bord1.jpgDe vrouw van topkok Sergio Herman, presentatrice Ellemieke Vermolen, is onlangs een foodblog begonnen: Ellemiekevermolen.com. Ellemieke wil haar lezers ‘inspireren over gezond eten voor het hele gezin’.

Glaucoom

glaucoomHet niet zien van de eerste letter van een woord, je verstappen bij het gaan van een lichte naar een donkere ruimte. Dit zijn zaken waar mensen met glaucoom last van kunnen hebben.

Kinderen krijgen te vaak laxeermiddel

BuikpijnHuisartsen schrijven te vaak laxeermiddelen of maagzuurremmers aan kinderen met buikpijn voor, terwijl het vaak helemaal niet nodig is.