Petra
Petra Gezondheid baby 23 Sep 2011

Verzorging van de tandjes

Wanneer de eerste tandjes van je baby net zijn doorgekomen, is het zinvol direct met de verzorging ervan te beginnen. Zo kan tandbederf worden voorkomen. Lees hier hoe je de tandjes van je baby zo goed mogelijk kunt verzorgen. Elke ouder weet hoe hard een baby kan huilen als zijn of haar eerste tandjes doorkomen. Om te voorkomen dat je baby nog harder gaat huilen omdat zijn tandjes gaatjes of ontstekingen hebben, kun je die eerste tandjes meteen maar het best goed verzorgen.

Verzorging
Het beste begin je meteen na de doorbraak van de eerste tandjes met het tandenpoetsen. De fluor in de tandpasta voorkomt tandbederf en je kindje went er meteen aan. Wanneer je het eng vindt om al een tandenborstel te gebruiken, kun je in het begin na het voeden de tandjes en het tandvlees afnemen met een vochtig gaasje of doekje. Hou in ieder geval de tandjes schoon. Eventueel geef je wat extra fluortabletjes. Overleg dit eerst met tandarts of apotheker. Als je gaat poetsen is het raadzaam om gelijk het hele tandvlees te poetsen zodat je baby leert dat zijn hele mond gepoetst moet worden.

Fluoride
Fluoride helpt gaatjes te voorkomen. De tanden en kiezen nemen de fluoride op uit bijvoorbeeld de speciale peutertandpasta. Dan is het niet meer nodig om extra fluortabletjes te geven, tenzij de tandarts of mondhygiënist dit adviseert. Let er wel op dat de peutertandpasta die je gebruikt de juiste hoeveelheid fluoride bevat. Namelijk: 0,05 tot 0,075%. Na informatie bij de tandarts te hebben gevraagd voldoen alle peutertandpasta’s aan deze eis.

Juiste dosering
Het is voldoende om na doorbraak van de eerste tandjes eenmaal per dag te poetsen. Dit doe je met een fluoride-peutertandpasta. Eén likje tandpasta ter grootte van een erwtje is genoeg. Tot je kindje twee jaar is, is het voldoende om éénmaal per dag te poetsen, daarna tweemaal per dag: één keer ‘s ochtends en één keer ‘s avonds voor het slapen gaan. ‘s Nachts heeft de fluoride de kans goed haar werk te doen.

Tandenborstel
Gebruik een tandenborstel met rechte steel en een kleine borstelkop met zachte haren. Vervang de tandenborstel elke drie maanden. Neem als je kindje zelf aan het poetsen is geslagen een tandenborstel met aangepaste grip en wederom een kleine borstelkop met zachte haren.

Duimzuigen
Baby’s beginnen soms al een maand na de geboorte met duimzuigen. Bij flesvoeding hoeft een baby minder hard te zuigen dan bij borstvoeding, hierdoor wordt de zuigbehoefte minder bevredigd. Baby’s die flesvoeding krijgen zuigen daardoor vaker op de duim. Duimzuigen is niet af te leren. Maar probeer over te stappen op een fopspeen. De fopspeen is zachter en zet daardoor wat minder druk op de tandjes en het gehemelte komt te staan. Hierdoor krijgen gehemelte en kaken een betere kans op natuurlijke ontwikkeling.

Nachtflesje
Het nachtflesje, gevuld met melk of Roosvicee, dat soms wordt meegegeven naar bed is niet best voor de tandjes. Laat je kind ‘s nachts alleen water drinken tegen de dorst. Let wel dat ‘s nachts laten drinken misschien problemen kan geven met zindelijk worden.

De tandarts
Het is verstandig om vanaf 2 à 2,5 jaar het gebit elk half jaar te laten controleren door de tandarts. Voor die tijd kun je je kindje wel al meenemen. Zo went het alvast een beetje aan de tandarts en de omgeving. De tandarts zal dan alleen even in het mondje kijken. In sommige gevallen kan de tandarts besluiten om extra fluoride te geven. Dit geldt eigenlijk voor alle leeftijden. Mocht u zelf bang zijn voor de tandarts laat uw baby dan thuis of laat het met iemand meegaan die niet bang is.
 

Reageer op artikel:
Verzorging van de tandjes
Sluiten