Petra
Petra Opvoeding 31 Oct 2011

Grenzen verkennen

Ongeveer vanaf het tweede jaar begint iedere peuter zijn grenzen te verkennen. Dat is een logische fase in de ontwikkeling van een kind naar meer zelfstandigheid. Voor ouders is dit vaak een heel lastige periode, want het betekent constant strijd leveren. Soms lijkt het wel of niet jij maar je kind thuis de dienst uitmaakt. Je geduld wordt in ieder geval behoorlijk op de proef gesteld. Niet voor niets wordt deze periode ook wel de peuterpuberteit genoemd.

Om hiermee om te leren gaan is het in de eerste plaats van belang om te begrijpen waar het opstandige gedrag van je peuter vandaan komt. Stel je bijvoorbeeld de situatie voor dat je je kind van de opvang haalt, maar hij is nog niet klaar om zijn vriendjes te verlaten en barst in een driftbui uit. Op het eerste gezicht lijkt dit een nogal heftige reactie op een simpel verzoek om mee te gaan. Maar het is een manier van je peuter om zijn eigen wil te uiten en uit te proberen of hij de situatie naar zijn hand kan zetten. Frustrerend, maar een normale gang van zaken. Het kost misschien een paar grijze haren, maar elke ouder maakt deze fase door. Een paar tips om met je peuterpuber om te gaan.

Toon begrip
Als je kind schreeuwt en huilt omdat hij de speeltuin nog niet wil verlaten, geef een knuffel en zeg dat je begrijpt dat het vervelend is om naar huis te gaan als het nog zo leuk is. Laat zien dat je eigenlijk aan zijn kant staan, in plaats van dat je een tegenstander bent. Voorkom dat je boos wordt, maar wees stellig in wat je wil, zelfs als het gedrag van je peuter je tegenover andere ouders in verlegenheid brengt.

Stel grenzen
Jonge kinderen hebben grenzen nodig, maar willen ze ook zelf. Zorg dat je peuter goed weet wat de grenzen zijn. Dus wees duidelijk: nooit slaan als je boos bent, bij het oversteken heb ik altijd je hand vast. Probeer oplossingen te verzinnen als je peuter  opstandig is. Als hij zijn broertje of zusje slaat omdat hij zich buitengesloten voelt, laat hem bijvoorbeeld meehelpen de baby in bad te doen.

Beloon goed gedrag
In plaats van vooral aandacht te besteden aan je peuter als hij zich misdraagt, is het belangrijk om goed gedrag te belonen met een compliment of wat extra aandacht. Boos worden op een peuter in een driftbui is af te raden. Hij voelt zich op dat moment al erg naar, dus negatieve aandacht zal dat gevoel slechts versterken. Het is beter om je kind op een positieve manier te stimuleren zich goed te gedragen. Want dan zal hij zich goed gedragen omdat hij dat wil, niet uit angst om gestraft te worden.

Time-outs
Als je peuter helemaal rood is aangelopen en van woede zelf niet meer weet waar hij het zoeken moet, kan een time-out helpen. Maar gebruik ook dit op een positieve manier. Dus in plaats van je kind weg te sturen als straf, geef je je kind een rustmoment. Helpt ook dit niet, kun je ook jezelf een time-out geven. Als voorbeeld, maar ook omdat je zelf wat afkoeling kan gebruiken.

 

Reageer op artikel:
Grenzen verkennen
Sluiten