Back Topics Opvoeding Liegen

Liegen

(0 stemmen, gemiddeld 0 van 5)
liegen

Je wil dat je kind altijd eerlijk tegen je is. Dus je kunt behoorlijk schrikken als je je peuter betrapt op een leugen. Peuters liegen echter zelden met opzet. Op deze leeftijd hebben kinderen soms moeite om het onderscheid te maken tussen werkelijkheid en fantasie. Een peuter die een leugen vertelt heeft mogelijk een rijke fantasie en heeft zichzelf wijsgemaakt dat het echt is wat hij heeft bedacht.

Hij kan zichzelf er bijvoorbeeld van overtuigen dat hij dat speelgoed echt als eerste had, want hij wilde het zo graag.
Ook bestaat er zoiets als het ‘engeltjessyndroom’: een peuter wiens ouders denken dat hij niets fout kan doen, gaat dat soms zelf ook geloven. “Mijn pappa en mama houden zoveel van mij omdat ik zo lief ben. En een lief kind als ik zou nooit iets verkeerds doen. Dus die melk kan ik nooit geknoeid hebben.”

Wat doe je er tegen?
Het is belangrijk om vooral niet in de stress te schieten van een leugen van je peuter. Probeer er eerder om te lachen. Dat gaat misschien tegen je gevoel in, want je wil dit gedrag immers niet stimuleren? Toch is de rijke fantasie van je kind eerder iets om van te genieten dan te ontmoedigen. Het hoort bij de ontwikkeling en is in de meeste gevallen volkomen onschuldig. Het is als de sprookjes die je je kind voorleest, en waarvan hij er nu een vertelt.
Ditzelfde geldt voor denkbeeldige vriendjes. Zelfs als je kind een van zijn streken in de schoenen schuift van een niet bestaand vriendje, is dit niets om je zorgen over te maken. Denkbeeldige vrienden helpen je kind in de ontwikkeling van zijn identiteit.

Een harde beschuldiging kan ontkenning in de hand werken. Je kunt ook proberen met een zachtere aanpak je kind te stimuleren iets stouts zelf op te biechten. En als je kind iets opbiecht, maak daar dan geen nare ervaring van door erg boos te worden. Daarmee stimuleer je je kind niet om de volgende keer weer eerlijk te zijn. Belangrijk is in ieder geval om je kind altijd je onvoorwaardelijke liefde te laten voelen, zelfs al heeft hij iets stouts gedaan.

Als je wilt dat je kind geen leugens vertelt, geef dan zelf het goede voorbeeld. Dat klinkt simpel, maar het kan aantrekkelijk zijn om je kind een kleine onwaarheid te vertellen. Bijvoorbeeld dat dat spuitje helemaal geen pijn zal doen. Probeer je als ouder aan je woord te houden, en zeg sorry als je je belofte breekt. Dat verwacht je immers ook van je kind.

 

Plaats reactie