Back Topics Opvoeding Ongehoorzaamheid

Ongehoorzaamheid

Privileges en/of speelgoed ontnemen

Privileges en/of speelgoed ontnemenHet ontnemen van privileges en/of speelgoed is een voor hedendaagse ouders veel gebruikte “strafmethode”. Velen van hen hebben deze gewoonte al dan niet bewust van hun ouders overgenomen. Denk maar eens terug, misschien hoorde jij ook wel eens, net als ik, “Vanmiddag geen tv voor jou.” Doe jij dat nu ook bij jouw kindje?

Slaan

slaanAls je kindje jou voor de zoveelste keer een grote mond geeft en je bent er helemaal “klaar” mee, reageer jij dan ook wel eens als volgt en vergeet je even al je goede voornemens? Je schreeuwt: “EN NU BEN IK HET ZAT, GA NAAR JE KAMER!” Als je even later tot rust gekomen bent denk jij dan ook wel eens: Oh jee, ik lijk mijn moeder wel!

Corrigerend tikje

corrigerend tikjeHet slaan, nou ja eigenlijk zelfs al het geven van een “corrigerend” tikje komt de laatste tijd steeds vaker negatief in het nieuws. Ondanks deze negatieve berichtgeving en de aangetoonde negatieve effecten op kindjes blijken relatief veel ouders toch gebruik te maken van de “corrigerende tik”. Het lijkt erop dat het al dan niet geven van die tikken gerelateerd is aan de jeugd en opvoeding van de ouders.

Ongehoorzaamheid

ongehoorzaamheidSoms heb je het gevoel dat het woord ‘nee’ niet eens meer bij je kind binnenkomt. Of vind je dat je als ouder zo zeurt op je kind. Hoe geef je het bijbrengen van discipline nu een positieve draai? Gelukkig zijn er genoeg alternatieven voor het ‘n-woord’.