Back Topics Opvoeding Ongehoorzaamheid Ongehoorzaamheid

Ongehoorzaamheid

(0 stemmen, gemiddeld 0 van 5)
ongehoorzaamheid

Soms heb je het gevoel dat het woord ‘nee’ niet eens meer bij je kind binnenkomt. Of vind je dat je als ouder zo zeurt op je kind. Hoe geef je het bijbrengen van discipline nu een positieve draai? Gelukkig zijn er genoeg alternatieven voor het ‘n-woord’.

Kracht van het alternatief

In plaats van je kind vertellen wat het niet mag, kun je ook vertellen wat het wel mag. Liever dan “niet met de bal in de kamer”, kun je zeggen “ga lekker met je bal in de tuin”. Ook kan het goed werken om je kind een keuze te geven. In plaats van weer die harde afwijzing op de vraag om een snoepje, kun je ook zeggen: “wil je liever een stukje appel of een paar druiven?” Onthoud wel dat een jonge peuter doorgaans de laatste keuzemogelijkheid kiest, om de simpele reden dat hij die het laatst gehoord heeft. Dat inzicht kan van pas komen als je een voorkeur hebt voor een bepaalde keuze.

Afleiding

Peuters hebben misschien moeite om een verboden plek of voorwerp met rust te laten, ze zijn nog jong genoeg om zich vrij gemakkelijk af te laten leiden. Heeft hij zijn zinnen gezet op dat spannende speelgoed in het schap, wijs hem dan snel op hoe mooi het licht weerkaatst in die spiegel, of hoe zacht die knuffelbeer verderop voelt. In deze ontwikkelingsfase is je kind geïnteresseerd in zo ongeveer alles wat nieuw is. Gebruik dat dus in je voordeel.

Vermijd de strijd

Denk van tevoren na en vermijd situaties waarin je weet dat je nee moet gaan zeggen. Probeer liever in situaties te komen die de natuurlijke drang naar avontuur en nieuwsgierigheid van je peuter stimuleren. Dus liever je woning extra veilig maken door stopcontacten en hoeken te beveiligen, dan constant nee te moeten zeggen. Dat is ook voor jezelf een stuk prettiger. Wees bovendien ook niet te streng. Er zijn zo veel situaties waarin je je kind discipline kan bijbrengen, dat je af en toe ook best iets kleins door de vingers kan zien. Die fantastische regenplas als je toch al onderweg bent naar huis. Waarom niet een keertje?

Menens

Zorg dat je zelf niet bijdraagt aan de afzwakking van het woord nee. Als je je kind corrigeert, doe het dan met overtuiging in je stem. Zeg het rustig maar gemeend en met een passende uitdrukking in je gezicht. “Haha, nee schatje, je mag niet aan de kat zijn staart trekken”, is bijvoorbeeld geen duidelijke boodschap richting je kind. En beloon goed luisteren met een bevestiging van zijn gedrag.

Plaats reactie