Petra
Petra Opvoeding 9 Dec 2011

Time-outs

“Vroeger” bestonden er ook al time-outs, alleen noemde men ze toen niet zo. Misschien omdat er in die tijd nog veel minder Engelse woorden ingeburgerd waren. Iedereen heeft de woorden: “Ga jij maar naar je kamer” wel eens gehoord toch? Een time-out is een veel gebruikt middel om kinderen tussen de 2 en 4 jaar oud even uit de “foute” situatie te halen. Ook bij oudere kinderen wordt dit nog gebruikt.

Als je kindje jonger is dan 2 kun je tot de ontdekking komen, afhankelijk van het ontwikkelingsniveau van je kindje, dat deze techniek minder goed werkt. Tegenwoordig zijn de time-outs ook wel wat “vriendelijker” dan vroeger. Iemand vertelde ons dat zij regelmatig echt opgesloten werd in haar kamer en dat zelfs op de deur bonzen voor aandacht geen resultaat had. Die actie kwam niet echt educatief verantwoord op haar over.

Wat we tegenwoordig veel vaker zien is dat de kleine bijvoorbeeld op de onderste trede van de trap mag gaan zitten en hem vervolgens verteld wordt waarom hij daar zit. Als hij dan gekalmeerd is en de uitleg begrepen heeft wordt hem ook meteen verteld hoe hij op een andere manier misschien wel zijn zin gekregen zou hebben.

Experts aan het woord
Een time-out kan prima werken mits het kindje in kwestie ervan kalmeert, daarna praat over wat er mis ging en hoe een herhaling voorkomen kan worden. Het idee achter de time-out is het uit de “foute” situatie en daarmee mogelijk uit de verleidende omgeving halen van het kindje. Time-outs werken echter alleen als deze onmiddellijk toegepast worden en blijken zeer effectief om driftige kindjes te kalmeren.

Denk er wel aan om de time-out aan te passen aan de leeftijd, het karakter van het kindje en de ernst van de “overtreding”. De meest eenvoudige stelregel is 1 minuut per levensjaar en dit tot zo’n 7 jaar. Stel een tijdklokje in zodat je kindje weet hoe lang hij nog moet blijven zitten.

Om het goed te laten functioneren is het slim om na de time-out even door te nemen wat er fout ging. Laat je kindje dit in eigen woorden vertellen of herhalen. Vraag vervolgens hoe je kindje een volgende keer zal handelen. Kan je kindje dit nog niet? Leg dan zelf in eenvoudige bewoordingen uit wat de bedoeling is.

Bij kleine kindjes is het slim om tijdens de time-out bij het kindje te blijven, liefst op een rustgevende plaats. Denk aan een hoekje met kussens, een knuffel en eventueel een boekje.

Reageer op artikel:
Time-outs
Sluiten