Petra
Petra Opvoeding 31 Oct 2011

Delen kun je leren

Peuters kunnen zich behoorlijk egoïstisch gedragen. Ze willen dan niets met een ander delen. Maar als een kind zijn favoriete speelgoed niet wil afstaan, is dat niet echt zelfzuchtig gedrag. Hij gedraagt zich naar zijn leeftijd. Delen is een vaardigheid die een opgroeiend kind in de loop der jaren leert. In de tussentijd kibbelt je peuter in de zandbak verder, maar troost jezelf: hij is niet de enige. Kinderen leren vooral door gedrag te imiteren. Dus maak gebruik van iedere kans om te laten zien dat delen leuk is en beloon goed gedrag bij je peuter. Je zult zien dat hij het voor je het weet uit zichzelf doet.

Delen kun je leren
In het proces van leren delen, kan je peuter een voorwerp aan een ander laten zien en laten aanraken zonder het los te laten. Dit is een belangrijke stap naar het daadwerkelijke delen. Als je ziet dat je kind klaar is met een bepaald speelgoed, kun je vragen of hij het aan een ander kind geeft. Beloon dit gedrag vervolgens duidelijk. 
Om drama over het delen van speelgoed te voorkomen kun je je kind voorafgaand aan een speelsessie met vriendjes een paar favoriete speeltjes laten kiezen die hij niet hoeft te delen en stop deze weg. Maak duidelijk dat het overige speelgoed voor iedereen is. 

Als het speelgoed alleen maar leidt tot ruzie kun je ook een spel kiezen zonder speelgoed, zoals kleien of tekenen. Zo kan iedereen meedoen zonder dat ze hoeven te delen.
Hoe graag je ook wilt dat je peuter leert delen, straf hem niet als hij niet wil. Wel kun je laten zien dat je teleurgesteld bent, maar overdrijf niet. Het leren delen moet tussen je peuter en zijn leeftijdsgenootjes gebeuren, en niet een strijd tussen kind en ouder worden. Want in het leren delen zitten belangrijke lessen over vriendschap.
 

Reageer op artikel:
Delen kun je leren
Sluiten