Menstruatiecyclus [hoe werkt de temperatuurcurve?]

Je menstruatiecyclus bestaat uit verschillende stadia. Wanneer je zwanger wilt worden is het handig om te weten hoe je cyclus in elkaar zit.

Lengte van de menstruatiecyclus

Een normale menstruatiecyclus duurt ongeveer 28 dagen, van de eerste dag van je ongesteldheid tot aan je volgende ongesteldheid. De eerste 6-7 dagen van de cyclus kenmerken zich door bloedverlies (menstruatie), de baarmoeder stoot het overtollige slijmvlies af. De volgende 6-7 dagen herstelt het baarmoederslijmvlies zich weer en rijpt er een eicel in de eierstok. Veertien dagen voordat je weer ongesteld moet worden vindt er een eisprong plaats (ovulatie) en dan ben je dus vruchtbaar. De baarmoeder begint weer met de opbouw van dikker slijmvlies waar straks het bevruchte eitje kan innestelen. Als er geen bevruchting plaatsvindt, dan stoot de baarmoeder na 14 dagen het dikke slijmvlies weer af en begint de cyclus opnieuw.

Het belang van de eisprong

Sommige vrouwen voelen het als ze een eisprong hebben, andere merken er niets van. Als je een langere of kortere cyclus hebt dan 28 dagen, is de eisprong toch altijd 14 dagen voor de verwachte volgende menstruatie.

Als je cyclus korter is dan 21 dagen, dan is de kans groot dat je geen eisprong hebt omdat een eitje minimaal 8 dagen nodig heeft om te rijpen in de eierstok. Heb je dus een heel korte cyclus en lukt het niet om zwanger te worden dan is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts.

Zoals al eerder vermeld, ben je 14 dagen voor de verwachte menstruatiedatum vruchtbaar. Als je een onregelmatige cyclus hebt is het moeilijk te zeggen wanneer je vruchtbaar bent. Wanneer je een kinderwens hebt kan dit lastig zijn. Je kunt je vruchtbaarheid dan zelf controleren door een temperatuurcurve bij te houden.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

koortsthermometer

Hoe houd je je temperatuurcurve bij?

Begin met het meten van je normale temperatuur op de eerste dag van je menstruatie, noem dit dag 1. Meet ‘s morgens, als je nog in bed ligt, rectaal je temperatuur en schrijf deze op in een curve, vervolgens doe je dit iedere dag om ongeveer dezelfde tijd, op dezelfde manier en noteer dit dagelijks (dag 2, dag 3 enz). 12-24 uur na de eisprong vindt er (onder invloed van het hormoon progesteron) een temperatuurstijging plaats van 0,3 tot 0,5 graden Celsius.
De temperatuur blijft vervolgens zo hoog en daalt vlak voor de nieuwe menstruatie weer naar het niveau van dag 1.

Omdat de temperatuur pas stijgt na de eisprong, heeft het geen zin om op dat moment te gaan vrijen, een eitje is maar een paar uur vruchtbaar na ovulatie(eisprong) en je bent dan dus al te laat. Maar door een aantal maanden een temperatuurcurve bij te houden, krijg je wel inzicht wanneer je eisprong plaatsvindt en kun je de maand erop vrijen op het moment dat je denkt dat de eisprong er aan zit te komen.

Wanneer ben je het meest vruchtbaar?

Mannelijke zaadcellen leven gelukkig een aantal dagen. Dus als je kans ziet om te vrijen binnen 24-48 uur voor de eisprong dan is er een grotere kans op conceptie. Noteer op de temperatuurcurve ook wanneer jullie seks hebben gehad. Bewaar deze curve goed. Mocht het toch niet lukken om zwanger te worden, dan zal de arts je ook vragen om een temperatuurcurve bij te houden. In dat geval heb je hem al en geeft dat een voorsprong op verder onderzoek.

Reageer op artikel:
Menstruatiecyclus [hoe werkt de temperatuurcurve?]
Sluiten