Petra
Petra Bevalling 25 Feb 2016

Bevalling, wanneer opwekken of inleiden?

Vraag elke willekeurige moeder naar haar ervaring met de bevalling van haar kind en je zult steeds een ander verhaal horen. Iedereen ervaart een bevalling nu eenmaal anders. Je kunt het verloop van een geboorte niet voorspellen, maar je kunt je wel voorbereiden op wat er tijdens een bevalling met je gebeurt. Ook kun je van tevoren al heel veel regelen. Dat kan rust brengen en je het vertrouwen geven dat je de bevalling aankunt. De voorbereiding begint met het nemen van voldoende rust. Beslis van tevoren wie jou tot steun kan zijn tijdens de geboorte van je kind. Regel de kraamzorg en bedenk hoe en waar je wilt bevallen. Dit kan in de loop van de bevalling heel anders lopen, maar het is fijn als je van tevoren over de verschillende mogelijkheden hebt nagedacht.

Bevalling opwekken

Aan het einde van de zwangerschap zijn veel vrouwen toe aan de bevalling. Ben je 40 weken zwanger en heb je genoeg van die dikke buik, dan kun je proberen de weeën op te wekken op een natuurlijke manier met een orgasme. Een orgasme prikkelt de baarmoeder en zet aan tot de productie van oxytocine. Dit is een hormoon dat weeën opwekt en zorgt dat de moedermelk vrijkomt. Oxytocine komt ook vrij bij stimulatie van de tepel. Sperma bevat het hormoon prostaglandine. Het zorgt ervoor dat de baarmoedermond verweekt en dat zet aan tot voorweeën. De baarmoedermond moet er wel rijp voor zijn. Als de vliezen zijn gebroken, kun je geen geslachtsgemeenschap meer hebben in verband met infectiegevaar. De verloskundige kan door middel van strippen de baarmoedermond oprekken. Ze doet dat door met twee vingers in de baarmoedermond met ronddraaiende bewegingen de baarmoedermond te masseren. Ze kan daarmee de productie van prostaglandine opwekken.

Bevalling inleiden (ziekenhuis)

Bevalling inleiden

Een bevalling inleiden, houdt in dat de bevalling kunstmatig op gang wordt gebracht. Dit gebeurt altijd in het ziekenhuis. Er kunnen redenen zijn dat het voor de baby veiliger is om geboren te worden.

Deze redenen zijn:

  • je bent 42 weken zwanger (over tijd)
  • je vliezen zijn gebroken, maar je hebt al 24 uur geen weeën
  • de baby groeit niet meer (voldoende)
  • de placenta doet zijn werk niet (goed) meer
  • medische complicaties

Over tijd

Als je 42 weken zwanger bent, ben je over tijd (serotien). Meestal zal dan besloten worden je bevalling in te leiden. Na 42 weken gaan de functies van de placenta achteruit. Dat houdt in dat de zuurstof en de voedingvoorziening voor de baby minder wordt. Een gynaecoloog kan de conditie van de baby beoordelen aan de hand van een CTG. Ook wordt er gekeken naar de hoeveelheid vruchtwater en de grootte van de baby.

Vliezen gebroken, maar geen weeën

Als de weeën niet komen, terwijl de vliezen gebroken zijn, bestaat er na 24 uur infectiegevaar.

De baby groeit niet meer (voldoende)

Als je baby niet voldoende groeit in de baarmoeder of als zijn/haar conditie achteruit gaat, kan dat een reden zijn voor de verloskundige of gynaecoloog zijn om de bevalling in te leiden.

De placenta doet zijn werk niet (goed) meer

Krijgt je baby minder zuurstof of voeding binnen, dan kan dat de gezondheid voor de baby in gevaar brengen.

Medische complicaties

Medische complicaties bij de moeder of de baby kunnen een inleiding wenselijk maken als dit veiliger is voor de baby.

Bevallingsverhalen

Hoewel geen enkele bevalling hetzelfde verloopt en anders wordt ervaren, is het toch heel leuk om verhalen van anderen te lezen. Op de sites van Beschuitmetmuisjes.nl en 24baby.nl schrijven kersverse moeders over hun ervaringen. Je kunt er (straks) zelf ook je verhaal kwijt!

Bevalling filmpjes

Gezondheidsplein.nl heeft een informatief animatie filmpje op YouTube geplaatst over de bevalling. Het is bedoeld als algemeen voorlichtingsmateriaal. Er komen geen details of complicaties aan bod. De website minime.nl laat enkele sfeervolle filmpjes zien over bevallingen.

Bevalling: zelf video maken van de bevalling

Wil je zelf een video (laten) maken van de geboorte, dan kun je het beste dat iemand laten doen die iets verder van de emoties bij de bevalling af staat. De kersverse vader is misschien te druk bezig met het helpen van de vrouw en kan de focus kwijt raken op bepaalde momenten (bijvoorbeeld bij hevige weeën). Het filmen kan het beste uit handen worden gegeven die de verloskundige niet in de weg loopt en rustig blijft op het moment suprême. Een zus of een goede vriendin kunnen hiervoor in aanmerking komen. De video is persoonlijk. Je hoeft hem niemand te laten zien. Bij de meeste bevallingen is de vrouw en de man zo bezig met alles wat er gebeurt dat ze achteraf niet eens meer precies weten hoe de bevalling precies is verlopen. Een videofilm kan de bevalling nog eens helemaal (tot in de details) terughalen.

Reageer op artikel:
Bevalling, wanneer opwekken of inleiden?
Sluiten