Vaderinstinct

We spreken altijd over het “moederinstinct”, maar bestaat er ook zoiets als het “vaderinstinct”? En als het al bestaat, is het er dan van af het begin of is het een gevoel dat moet groeien? Waarschijnlijk ligt het voor elke man anders. Hoe je reageert op het vader worden hangt af van de omstandigheden en van je temperament. Wat vaststaat is dat ook hier de vrouw een rol kan spelen, zij kan je helpen bij het ontwikkelen van dat “vaderinstinct”.

Indien je al lang van een baby droomt en je de 9 maanden zwangerschap in een klimaat van gedeelde emoties doorbrengt, dan zal je rol als vader natuurlijk en spontaan zijn.
Indien je partner zo opgaat in haar zwangerschap dat er geen plaats meer lijkt te zijn voor jou, dan heb je de keuze. Of je probeert je met zachtheid als toekomstige vader te doen gelden, of je trekt je in je eigen wereld terug, door bijvoorbeeld keihard te werken maar dan zal elke ingrijpende fysische en psychologische verandering je ontgaan en zal je baby je totaal vreemd zijn als hij geboren wordt. Terwijl net die baby zoveel plaats in het lichaam en in het hart van je partner heeft ingenomen.

Vader worden, dat vraagt voorbereiding!
De komst van een baby is een ingrijpende gebeurtenis in je leven. In het begin kan je enkel maar dromen van het kind dat je partner draagt. Zij maakt het, jij verzint het! Je ziet je kind in gedachten reeds spelen, lachen, praten en je maakt plannen om samen op stap te gaan. Dat valt de eerste maanden wel eens tegen. Bereid je voor op de vele kleine zorgen en vooral op de huilbuien die je nachten heel wat korter kunnen maken. Samen een baby verwachten, het betekent niet enkel geluk maar ook flink wat zorgen en angsten delen. Je bent gelukkig en apetrots, maar je wordt je plots ook bewust van de enorme verantwoordelijkheid. De rolpatronen waaraan je gewend bent veranderen. Je vrouw zal moeder worden en zal van het kind houden, je moet haar liefde nu met iemand anders delen. En jij wordt van zoon vader. Het lijkt niets, maar het is een zeer belangrijke en ingrijpende verandering in je leven. Leer je kind kennen, dat zal je door de moeilijke tijden heen helpen!

De kennismaking… wat een avontuur!
Natuurlijk spreekt je baby nog niet, maar hij heeft zo zijn eigen manier om contact met je te zoeken. Gebruik die 9 maanden om kennis te maken. De tijd zal voorbij vliegen vanaf het ogenblik dat je een emotionele band hebt met je baby. Je zal je meer en meer in je vaderrol inleven en emotioneel en psychologisch klaar zijn voor zijn komst. Via je stem en je liefkozingen heb je het eerste contact met je baby. Hij hoort alle nuances en intonatieverschillen van je stem. Je diepe stemgeluid geeft je baby een gevoel van veiligheid en rust. Zo zal hij na zijn geboorte op je stem reageren en zal je hem gemakkelijker kunnen sussen.

Spreek dus met je baby en streel hem via de buik van z’n moeder.
Zo geniet je ook van een heerlijk intiem moment met je partner. De haptonomie kan je helpen te leren hoe je het best dit soort contact kan ontwikkelen. De baby herkent je hierdoor beter bij z’n geboorte en zal soms zelfs met gespannen aandacht naar je stem luisteren. De laatste maanden van de zwangerschap: ook voor de vaders soms een beproeving.

Het feit dat je partner er nu helemaal anders uitziet, de naderende bevalling en de toekomstige verantwoordelijkheid maken je wel eens erg zenuwachtig en gespannen. Sommige mannen vertonen zelfs fysische symptomen die erg op die van hun zwangere partner lijken: een onweerstaanbare trek in de meest extravagante gerechten, misselijkheid en een verlammend gevoel van moeheid. Je vrouw staat in het middelpunt van de belangstelling en jij voelt je als het vijfde wiel aan de wagen.
Dat maakt het allemaal niet makkelijk om je gevoelens te uiten en over je gemoedstoestand te spreken. Praat er toch over met je vrienden die reeds vader zijn, je zal baat vinden bij hun ervaringen en reacties. Volg de voorbereidingen op de bevalling, sommige cursussen worden uitsluitend voor mannen ingericht.

Wanneer komt het vaderschapinstinct op gang?
In tegenstelling tot de mama die de baby in haar buik voelt groeien, kun je het vaderschap enkel psychologisch voorbereiden: de toekomstige papa moet zich mentaal voorbereiden op de komst van de kleine. Dit vaderschapinstinct komt per man verschillend op gang. Sommige mannen voelen zich er klaar voor zodra ze het blijde nieuws te horen krijgen, terwijl andere zich langzamerhand tijdens de vordering van de zwangerschap steeds meer vader voelen, en weer andere mannen pas tijdens de bevalling: ieder zijn eigen aanpassingsvermogen! Sommige mannen bereiden de geboorte van hun baby voor door dingen voor hem of haar te doen, het verven van de babykamer, meubels in elkaar zetten…, zaken voorbereiden die met de baby te maken hebben kan een man helpen zich bewust te realiseren dat het gezin binnenkort zal uitbreiden.

Hoe kun je een steentje bijdragen tijdens de zwangerschap?
Hiervoor zijn genoeg manieren! Allereerst door met mama mee te gaan naar haar afspraken met de verloskundige. De eerste echografie en samen luisteren naar de hardslag van de baby is een magisch moment om samen te beleven! Vervolgens kun je je vrouw ook bijstaan tijdens de verschillende bijeenkomsten voor het voorbereiden van de bevalling. Haptonomische zwangerschapsbegeleiding is ook een ervaring waar papa een belangrijke plaats inneemt. Het draait om het aanraken van de buik om de baby te voelen bewegen, en met hem te spelen in afwachting van zijn reactie. Haptonomische zwangerschapsbegeleiding geeft papa’s de mogelijkheid om met hun baby te communiceren, en een intense en liefdevolle band op de bouwen. De rol van de vader is ook bijdragen aan de welzijn van zijn vrouw: meehelpen in het huishouden, haar verwennen, masseren en rustig blijven tijdens de stemmingswisselingen. Het samen uitzoeken van kinderwagens, het autostoeltje of babykleding bijvoorbeeld zal je helpen om je als toekomstige papa compleet in de zwangerschap te investeren. 

Reageer op artikel:
Vaderinstinct
Sluiten