Overgevoeligheid

Wanneer je lichaam overgevoelig is voor een bepaalde stof, dan ontstaat er een allergische reactie. Die reactie heeft te maken met een storing of een defect in het afweersysteem. Het lichaam wordt blootgesteld aan een bepaalde stof, reageert heftig en maakt te veel antistoffen aan. Hierdoor moet je bijvoorbeeld niezen, krijg je tranige ogen, huiduitslag of jeuk.

Verschillende typen allergieën:

  • Er zijn veel stoffen die allergieën kunnen veroorzaken, ze zijn ondergebracht in de volgende verdeling.
  • Inhaleringsallergieën: stoffen die je inademt, bijvoorbeeld stuifmeel van grassen en uitwerpselen van huisstofmijt.
  • Voedingsallergieën: stoffen die je eet of drinkt, bijvoorbeeld koemelk, pinda’s, noten en garnalen.
  • Contactallergieën: stoffen waarmee je in aanraking komt, bijvoorbeeld nikkel en chemische stoffen.
  • Insectenallergieën: insecten waar je allergisch bent, zoals bijen en wespen.
  • Geneesmiddelenallergieën: geneesmiddelen waar je allergisch voor bent, zoals penicilline.

Allergietest
Als je vermoedt dat je kind een bepaalde allergie heeft, dan kun je bij de huisarts terecht voor een allergietest. Afhankelijk van het type allergie voert de huisarts een test uit, bijvoorbeeld een plakproef, een priktest, een bloedtest en een eliminatie – provocatie test. Als het mogelijk is, zal de huisarts medicatie voorschrijven. Hij kan de allergie waarschijnlijk niet genezen, maar wel de klachten verminderen.

Wat kun je zelf doen?
Natuurlijk is het verstandig om de stoffen waar je kind allergisch voor is zo veel mogelijk te vermijden. Bijvoorbeeld bij een voedselallergie is het belangrijk om hem bepaalde dingen niet te laten eten. Let ook op producten waar bepaalde voedingsstoffen in verwerkt zitten. Ten slotte kun je ook de allergie van je kind op de kinderopvang of school melden, zodat ze daar rekening mee kunnen houden.

Anafylaxie
Soms kan een allergische reactie zo ernstig zijn dat het zelfs levensbedreigend is. Er treden bijvoorbeeld zeer grote zwellingen op, je kind voelt zich misselijk, zijn polsslag versnelt en hij raakt in ademnood. Soms raakt je kind zelfs bewusteloos. Een dergelijke reactie wordt ook wel anafylaxie of anafylactische shock genoemd. Het is dan belangrijk om zo snel mogelijk je huisarts of 112 te bellen.

Wat is er nodig om een allergie te “krijgen”?

Eigenlijk zijn er drie factoren van belang:

1. je moet blootgesteld worden aan een allergene stof.
2. er moet een positieve bloed- of huidtest zijn, dat wil zeggen je lichaam moet de stof als zijnde gevaarlijk herkennen en hierop reageren.
3. er moeten klachten ontstaan na blootstelling aan de desbetreffende stof.

Heel veel mensen voldoen slechts aan de eerste twee criteria en mogen derhalve niet bestempeld worden als zijnde allergisch.

Zijn allergieën erfelijk?
In principe is elke aanleg voor allergie erfelijk. Je kunt echter een allergische aanleg hebben zonder dat deze direct klachten veroorzaakt. Als je kindje niet de aanleg heeft om allergisch te reageren dan zal de allergie zich nooit openbaren. De mate van aanleg voor een allergie is gelieerd aan eerstegraad familieleden. Dit betekent dat als mama en papa geen allergieën hebben het kindje circa 10% kans heeft op het ontwikkelen van een allergie. Mocht 1 van de ouders allergisch zijn, dan stijgt dit percentage meteen al tot 50%. Zijn beide ouders allergisch? Dan mag je uitgaan van circa 60% kans op het ontwikkelen van een allergie.

Bron: Centrum jeugd en gezin

 

Reageer op artikel:
Overgevoeligheid
Sluiten