Back Topics Peuterkwaaltjes Ehbo bij peuters

Ehbo bij peuters

Vergiftiging

(1 stem, gemiddeld 5.00 van 5)

vergiftigingVergiftiging is het binnen krijgen van een zodanige hoeveelheid giftige stof, dat het lichaam schade wordt toegebracht. Vergif kan het lichaam op verschillende manieren binnenkomen : door inslikken, via de luchtwegen en via huid of ogen. Vergiftigingen komen het meest voor bij kleine kinderen van 0 tot 5 jaar, omdat zij geen gevaar kennen en zeer ondernemend zijn.

Bloedingen

bloedingenBloedingen kunnen inwendig zijn of uitwendig. Bij inwendige bloedingen zie je niets aan de buitenkant, bij uitwendige bloedingen kan het bloed zelfs uit de wond spuiten.

Verslikking

verslikkenDoor verslikken kan een voorwerp of etensrest in de luchtpijp blijven steken (berucht zijn nootjes, druiven, kralen, lollies en kapotte fopspenen). Het kind kan geen adem meer halen, zit met wijd open mond en ogen, kan niet praten. Als het voorwerp niet verwijderd wordt, loopt het kind blauw aan, verliest het bewustzijn en stikt.

Bijtwond

bijtwondEen bloedende pijnlijke wond door een beet van een dier of mens.

Verstuiking

verstuikingWanneer een gewricht omzwikt, worden de gewrichtsbanden uitgerekt en kunnen zelfs scheuren, zonder dat er sprake is van een ontwrichting. Een dergelijk overrekken heet een verstuiking ofwel een verzwikking.