Back Topics Peuterkwaaltjes Ehbo bij peuters

Ehbo bij peuters

Vingertop eraf

(3 stemmen, gemiddeld 3.00 van 5)

vingertopje_erafHet topje van een vinger is eraf. Door snijden aan een scherp voorwerp of knellen tussen de deur. Ook koordjes of draadjes kunnen zo vast om een vinger draaien, dat deze afgekneld wordt.

Voorwerp in neus of oor

voorwerp in mondKleine kinderen stoppen niet alleen van alles in hun mond, ook oren en neus worden niet vergeten. Soms zie je, dat een kind iets in zijn of andermans neus stopt. Maar vaak merk je dit pas later, b.v. wanneer een kind naar zijn oor grijpt of wanneer er pus uit steeds hetzelfde neusgat komt.

Bewusteloosheid

bewusteloosheidStoornissen in het bewustzijn berusten altijd op een gestoorde hersenwerking, welke verschillende oorzaken kan hebben. Ieder slachtoffer dat bij aanspreken een samenhangend antwoord geeft, is bij bewustzijn. Alle anderen hebben een stoornis van het bewustzijn.

Zondagsarmpje

zondagsarmpjeDe naam "zondagsarmpje" is ontleend aan de klassieke zondagmiddagwandelingen die ouders met hun kroost maakten. Het kleinste kind viel, werd aan de arm overeind getrokken, huilde en gebruikte opeens zijn armpje niet meer. Door het rukken aan de arm bleek de elleboog uit de kom te zijn getrokken.

Benauwdheid

benauwdheidBij benauwdheid door astma wanneer er geen medicijnen voor handen zijn kun je de kinderen een beetje koffie (zonder melk en suiker) geven. De cafeïne die er in zit verwijd de luchtpijp weer en maakt het ademen makkelijker.

Meer artikelen...