Back Topics Preconceptie 30+ en zwanger

Zwanger op latere leeftijd

zwanger op latere leeftijdDe Nederlandse vrouw krijgt haar eerste kind steeds vaker op latere leeftijd. In Europa is Nederland het derde land waar de vrouw als oudste haar eerste kindje gemiddeld op haar 29e jaar krijgt. In 1970 was dit nog 24 jaar. Toen werden 9 van de 10 kinderen voor het 30e levensjaar van de moeder geboren. Nu is dat nog slechts 50%. 

Zwanger worden na je veertigste

(2 stemmen, gemiddeld 3.00 van 5)

Zwanger worden na je veertigsteAls je bijvoorbeeld vanwege je carrière, je relatie of simpelweg omdat je er nog niet klaar voor was, het zwanger worden hebt uitgesteld tot na je 40e verjaardag kom je mogelijk op het punt dat je zegt: ‘Ohjee… ik heb het zo druk gehad, ik ben helemaal vergeten dat ik ook een kindje zou willen hebben.” We kunnen het niet mooier maken dan het is. De kans om zwanger te worden na je 40e ligt dramatisch lager dan wanneer je er op eerdere leeftijd aan begint. Na je 45e is het volgens de experts zelfs zo goed als onmogelijk om spontaan zwanger te worden.

Zwangerschap na je dertigste

(13 stemmen, gemiddeld 3.92 van 5)

30+ en zwangerTegenwoordig stellen vrouwen hun kinderwens uit. Als reden voor uitstel geeft 20% van de vrouwen aan dat carrière en kinderen niet te combineren zijn. Veel vrouwen krijgen hierdoor na hun dertigste pas hun eerste kind. Het uitstellen van kinderen heeft zowel voor- als nadelen.