Back Topics Preconceptie Anticonceptie

Anticonceptie

Jouw Anticonceptie

(3 stemmen, gemiddeld 4.67 van 5)

anticonceptieAls vrouw heb je keus uit tal van anticonceptiemiddelen. Een veelgebruikt anticonceptiemiddel is natuurlijk de pil. Maar de pil past niet bij iedereen. Een alternatief voor de pil is het spiraaltje. 

Femcap

femcapDe femcap is een siliconenkapje dat op de baarmoedermond wordt geplaatst. In combinatie met een zaaddodend middel is de betrouwbaarheid vergelijkbaar met de betrouwbaarheid van het pessarium. De Femcap kan maximaal 24 uur (langer dan het pessarium) blijven zitten en hoeft niet door een arts aangemeten te worden. Er zijn drie standaardmaten: small (diameter 22 mm) voor vrouwen die nog niet zwanger zijn geweest, medium (diameter 26 mm) voor vrouwen die wel zwanger zijn geweest maar geen bevalling hebben gehad langs de natuurlijke weg (dus na een miskraam, abortus of keizersnede) en large (diameter 30 mm) voor vrouwen die langs de normale weg één of meerdere kinderen hebben gekregen.

Pessarium

pessariumHet pessarium is een rubberen kuipje met een stevige, flexibele rand en wordt diep in de vagina geplaatst, nadat het kuipje met zaaddodend middel is voorzien. Het pessarium is in verschillende maten beschikbaar en moet daarom door een arts worden aangemeten.
Het pessarium wordt niet alleen gebruikt als anticonceptiemiddel, maar ook om de klachten van verzakking of incontinentie te verminderen.

Het vrouwencondoom

vrouwencondoomHet vrouwencondoom biedt bescherming tegen zwangerschap en soa’s. De anticonceptie is voorzien van twee soepele ringen van rubber en wordt in de vagina geplaatst. Om de betrouwbaarheid van de anticonceptie te verhogen kan het vrouwencondoom in combinatie met een zaaddodend middel worden gebruikt.

Het condoom

(3 stemmen, gemiddeld 3.00 van 5)

condoom.jpgHet condoom is het oudste en het bekendste barrièremiddel, gemaakt van latex. Voor de mannen die rubberallergie hebben zijn er latexvrije condooms verkrijgbaar. Die zijn gemaakt van kunststof of (schapen)darm. Tegenwoordig zijn condooms in diverse kleuren, modellen en vormen verkrijgbaar. Sommige condooms zijn tevens voorzien van een zaaddodende stof.

Sterilisatie van de vrouw

Sterilisatie van de vrouwBij het steriliseren van de vrouw wordt de vrouw onvruchtbaar gemaakt. Dit gebeurt door het afsluiten van beide eileiders. De eicellen kunnen niet meer in de baarmoeder komen en de zaadcellen kunnen de eicellen niet meer bereiken, waardoor er geen bevruchting kan plaatsvinden. De sterilisatie kan op twee manieren worden uitgevoerd: via de buikwand of via de vagina. Beide behandelingen vinden plaats in het ziekenhuis. Hoewel sterilisatie in principe permanent is, is een hersteloperatie mogelijk. Er is ook 1% kans op een spontaan herstel in de eileiders, waardoor er een zwangerschap kan ontstaan.

Sterilisatie van de man

Sterilisatie van de manBij het steriliseren van de man wordt de man onvruchtbaar gemaakt. Hierbij worden de zaadleiders doorgeknipt of afgebonden. De zaadcellen kunnen hierdoor niet meer naar buiten. Dit betekent dat er in een zaadlozing geen zaadcellen meer in zitten, maar alleen spermavocht. Doordat de zaadcellen worden tegengehouden, wordt een zwangerschap voorkomen. Deze ingreep vindt poliklinisch plaats onder plaatselijke verdoving. Na de sterilisatie bij de man zijn een tiental zaadlozingen nodig om de nog aanwezige zaadcellen in de afvoerwegen te doen verdwijnen.

Koperspiraaltje

koperspiraaltje_in_hand.jpgHet koperspiraaltje geeft in tegenstelling tot het hormoonspiraaltje geen hormonen af. Het koper in het koperspiraaltje zorgt ervoor dat de zaadcellen veranderen. De zaadcellen zullen niet meer in staat zijn om een rijpe eicel te bevruchten. Bovendien zorgt het koper ervoor dat het baarmoederslijmvlies veranderd wordt, zodat een eventuele bevruchtte eicel zich niet kan nestelen. Het spiraaltje biedt 5 tot 10 jaar bescherming tegen ongewenste zwangerschappen en wordt rechtstreeks in de baarmoeder ingebracht door een huisarts, gynaecoloog of een verloskundige.

Hormoonspiraaltje

HormoonspiraaltjeHet hormoonspiraaltje is een vorm van tijdelijke lange termijn anticonceptie. Het beschermt maximaal 5 jaar tegen zwangerschap en wordt rechtstreeks in de baarmoeder ingebracht door een huisarts, gynaecoloog of een verloskundige. Het hormoonspiraal geeft kleine hoeveelheden van het hormoon progestageen in het lichaam af en dit zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals dikker wordt. Hierdoor komen de zaadcellen minder gemakkelijk in de baarmoeder. Het kan een alternatief zijn voor sterilisatie of wanneer je niet elke dag een pil wilt innemen.

Implanon

implanonImplanon is een staafje met een lengte van 4 cm en heeft een doorsnede van 2 mm. Dit is ongeveer net zo groot als een luciferstaafje. Het staafje zorgt er voor dat de eisprong onderdrukt wordt, zodat er geen eicel tijdens de cyclus vrijkomt. Zo kan een zwangerschap worden voorkomen. Het staafje wordt in de linker- of rechter bovenarm ingebracht, vlak onder de huid. Wanneer er geen andere betrouwbare anticonceptiemiddelen worden gebruikt moet het staafje tijdens de menstruatie ingebracht worden. Dit is om er zeker van te zijn dat er geen bevruchting heeft plaatsgevonden.

NuvaRing

NuvaringDe NuvaRing is een flexibele anticonceptiering waar oestrogeen en progestageen in verwerkt zijn. De ring dient maandelijks in de vagina gebracht te worden en kan drie weken in de vagina blijven zitten. Na drie weken moet de ring uit de vagina gehaald worden voor een stopweek van maximaal zeven dagen, net als bij de pil. Bij iedere verpakking worden er stickers voor in de agenda of voor op de kalender meegeleverd, zodat je weet wanneer de ring vervangen moet worden.

De prikpil

PrikpilDe prikpil is een injectievloeistof die één keer per drie maanden in de bilspier wordt geïnjecteerd. Het zorgt er voor dat de zaadcellen niet in de baarmoedermond kunnen komen, remt de eicelrijping en zorgt voor een dun baarmoederslijmvlies. Hierdoor kunnen de zaadcellen zich niet innestelen. Het dunne slijmvlies kan voor doorbraakbloedingen zorgen. Dit kan tegengehouden worden door de injecties één keer per twee maanden te geven in plaats van één keer per drie maanden of door tijdelijk (14 dagen) een tablet met oestrogeen hormoon te geven.

Anticonceptiepleister

anticonceptie_pleister.jpgDe anticonceptiepleister is een dunne pleister die ongewenste zwangerschap voorkomt en dient op de huid te worden geplakt. Het kan op de bovenzijde van de bovenarm, op de bil, op de buik of op het schouderblad geplakt worden, maar mag niet op de bovenbenen of op de borsten. De anticonceptiepleister is bestand tegen water en er kan mee gedouched worden. Gedurende drie weken moet de pleister wekelijks worden vervangen. Na de drie weken is er een stop week waar de gebruikster haar menstruatie krijgt.

Anticonceptiepil

(3 stemmen, gemiddeld 4.67 van 5)

de pilDe pil is het meest gebruikte en het bekendste anticonceptiemiddel. De pillen zijn in een stripverpakking verpakt. De gebruikster neemt gedurende drie weken elke dag een pil. Dan wordt er een stop week gehouden, waar zij haar menstruatie krijgt. Na de stop week gaat de gebruikster weer verder met een nieuwe strip. Er zijn twee verschillende soorten anticonceptiepillen op de markt verkrijgbaar. De combinatiepil, met de hormonen oestrogeen en progestageen en de oestrogeenvrije pil met alleen het hormoon progestageen. Het betrouwbaarheidspercentage van de anticonceptiepil zit tussen de 99,5% en de 99,9%. De meest voorkomende pil is de combinatiepil.