Back Topics Preconceptie Anticonceptie

Anticonceptie

NuvaRing

NuvaringDe NuvaRing is een flexibele anticonceptiering waar oestrogeen en progestageen in verwerkt zijn. De ring dient maandelijks in de vagina gebracht te worden en kan drie weken in de vagina blijven zitten. Na drie weken moet de ring uit de vagina gehaald worden voor een stopweek van maximaal zeven dagen, net als bij de pil. Bij iedere verpakking worden er stickers voor in de agenda of voor op de kalender meegeleverd, zodat je weet wanneer de ring vervangen moet worden.

De prikpil

PrikpilDe prikpil is een injectievloeistof die één keer per drie maanden in de bilspier wordt geïnjecteerd. Het zorgt er voor dat de zaadcellen niet in de baarmoedermond kunnen komen, remt de eicelrijping en zorgt voor een dun baarmoederslijmvlies. Hierdoor kunnen de zaadcellen zich niet innestelen. Het dunne slijmvlies kan voor doorbraakbloedingen zorgen. Dit kan tegengehouden worden door de injecties één keer per twee maanden te geven in plaats van één keer per drie maanden of door tijdelijk (14 dagen) een tablet met oestrogeen hormoon te geven.

Anticonceptiepleister

anticonceptie_pleister.jpgDe anticonceptiepleister is een dunne pleister die ongewenste zwangerschap voorkomt en dient op de huid te worden geplakt. Het kan op de bovenzijde van de bovenarm, op de bil, op de buik of op het schouderblad geplakt worden, maar mag niet op de bovenbenen of op de borsten. De anticonceptiepleister is bestand tegen water en er kan mee gedouched worden. Gedurende drie weken moet de pleister wekelijks worden vervangen. Na de drie weken is er een stop week waar de gebruikster haar menstruatie krijgt.

Anticonceptiepil

(3 stemmen, gemiddeld 4.67 van 5)

de pilDe pil is het meest gebruikte en het bekendste anticonceptiemiddel. De pillen zijn in een stripverpakking verpakt. De gebruikster neemt gedurende drie weken elke dag een pil. Dan wordt er een stop week gehouden, waar zij haar menstruatie krijgt. Na de stop week gaat de gebruikster weer verder met een nieuwe strip. Er zijn twee verschillende soorten anticonceptiepillen op de markt verkrijgbaar. De combinatiepil, met de hormonen oestrogeen en progestageen en de oestrogeenvrije pil met alleen het hormoon progestageen. Het betrouwbaarheidspercentage van de anticonceptiepil zit tussen de 99,5% en de 99,9%. De meest voorkomende pil is de combinatiepil.