Back Topics Preconceptie Kinderwens Kinderwens

Kinderwens

(0 stemmen, gemiddeld 0 van 5)
zwangerschapstest

Om je te helpen zo gezond mogelijk aan een zwangerschap te beginnen heeft de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) het kinderwens spreekuur ontwikkeld. Dit is een afspraak bij de verloskundige voordat je zwanger bent, waarin alle belangrijke onderwerpen besproken worden. Je krijgt adviezen, antwoord op je vragen en er kunnen een aantal onderzoeken gedaan worden om jouw kinderwens te bevorderen. Deze afspraak wordt afgestemd op jullie individuele situatie. Dus ook je partner is van harte welkom.

Het is aan te raden je leefstijl al (een beetje) aan te passen op het moment dat je besluit om zwanger te worden. Je vergroot hiermee je kans om zwanger te worden en op een gezond kindje. Veel problemen tijdens de zwangerschap en mogelijk later in het leven van het kind hebben een oorsprong in de eerste aanleg van het embryo en de placenta.

Foliumzuur

Het advies om foliumzuur te gaan slikken als je zwanger wilt worden, is bij veel aanstaande ouders inmiddels bekend. Maar er zijn nog ontzettend veel andere dingen die je kunt doen, laten of veranderen om je kansen op een goede uitkomst van de zwangerschap te verhogen. De tijd vlak vóór je zwanger wordt en de eerste maanden van de zwangerschap blijken meer invloed op de gezondheid van het kindje te hebben dan lang is gedacht.

Maatschappelijk slagen
Onder andere door de huidige toename van “carrière vrouwen” blijken vrouwen steeds langer te wachten met het proberen ten uitvoer te brengen van hun kinderwens. Het is in de tegenwoordige maatschappij ogenschijnlijk steeds belangrijker om maatschappelijk gezien te slagen. Hierdoor beginnen zoals gezegd vrouwen pas op latere leeftijd met het trachten zwanger te worden. De aantallen waarbij het niet direct of moeizamer lukt zullen hierdoor groter zijn.


Obesitas
Obesitas oftewel zwaarlijvigheid is een benaming die regelmatig opnieuw wordt gedefinieerd. Wanneer spreken we over zwaarlijvigheid? In principe bij personen waarbij de BMI (body mass index) oftewel het lichaamsgewicht in kilogram gedeeld door de lichaamslengte in meters in het kwadraat, hoger is dan 25. Bij het berekenen van de BMI wordt geen onderscheid gemaakt tussen spier- en/of vetweefsel. Personen met een BMI van meer dan 25.0 kg/m2 worden reeds beschouwd als zijnde te zwaar. Het is redelijk aannemelijk dat te zwaar zijn invloed heeft op de vruchtbaarheid. Ook is bij zwaarlijvigen de kans op het PCO syndroom groter. Dit syndroom veroorzaakt op zijn beurt onder andere mogelijk cystes aan de eierstokken, acné, een verhoogd risico op een miskraam, zwangerschapsdiabetes en mogelijke hypertensie.

Wel of niet roken

Het grootste deel van de rokende dames wordt wel zwanger, het is echter wel aangetoond dat het statistisch gezien langer duurt om zwanger te worden. In het geval van IVF behandelingen ligt het iets anders. Bij actieve rokers ligt het slagingspercentage hier op minder dan 50%.

Boven de 35 jaar

Als je boven de 35 jaar bent neemt de kans op een spontane zwangerschap ook nog eens af. Wist je dat maar 15% van de vrouwen boven de 35 jaar spontaan zwanger raakt? Overigens is dat percentage bij 40 jaar zelfs maar slechts 5%. Het percentage aangeboren afwijkingen neemt helaas bij deze leeftijden ook nog eens toe.

Een greep uit de onderwerpen die verder aan bod komen tijdens het kinderwens spreekuur zijn stoppen met anticonceptie, conceptieadviezen en seksualiteit, vruchtbaarheid, voedingsadviezen en medicijngebruik. Een aantal leefadviezen zoals sporten, reizen en het gebruik van alcohol worden besproken.

Erfelijkheid en de kans op aangeboren afwijkingen kunnen voor sommige mensen erg belangrijk zijn. Wanneer je geïnteresseerd bent in de mogelijkheden die je hebt tijdens de zwangerschap om verschillende testen te laten doen, kan dat nu al besproken worden. Je hebt dan wat meer tijd om er over na te denken.

Het kinderwens spreekuur is bedoeld voor iedereen die graag zwanger wil worden. Natuurlijk blijf je ook van harte welkom als je al zwanger bent!

Plaats reactie