Back Topics Preconceptie Kinderwens Onvruchtbaarheid

Onvruchtbaarheid

(0 stemmen, gemiddeld 0 van 5)
onvruchtbaarheid

Onvruchtbaarheid betekent letterlijk dat je niet in staat bent een kind voort te brengen. In veel gevallen is er met behulp van medische technieken wel iets aan dit probleem te doen of komt er onverwachts toch nog een zwangerschap tot stand (soms pas jaren later). Het zou dan ook beter zijn in dergelijke gevallen te spreken van verminderde vruchtbaarheid, zolang nog niet definitief vast staat of je werkelijk geen kinderen kunt krijgen.

De oorzaak van vruchtbaarheidsproblemen kan zowel bij de vrouw als bij de man liggen. Ook is het mogelijk dat er bij beide partners iets aan de hand is of dat de combinatie van die ene vrouw en die ene man niet tot de gewenste zwangerschap leidt.

Oorzaken en behandelmogelijkheden onvruchtbaarheid
Op deze pagina worden mogelijke vruchtbaarheidsproblemen bij en behandelingen voor vrouwen en mannen besproken.

Onvruchtbaarheid vrouw
Er zijn verschillende redenen voor onvruchtbaarheid bij de vrouw; zoals afgesloten eileiders, waardoor de eicel en de zaadcel elkaar niet kunnen bereiken. Een hormoonstoornis, waardoor er bijvoorbeeld geen eisprong optreedt, kan een andere oorzaak zijn. Verklevingen aan eileiders en/of eierstokken kunnen mogelijke ook onvruchtbaarheid veroorzaken. Endometriose, een aandoening waarbij zich baarmoederslijmvlies op plekken buiten buiten de baarmoeder bevindt, is een vierde oorzaak. Bij vrouwen van wie de moeder tijdens de zwangerschap het kunstmatige hormoon DES (Di-Ethyl-Stilbestrol, een chemische stof die dezelfde werking heeft als oestrogeen) heeft gebruikt, kunnen eveneens vruchtbaarheidsproblemen voorkomen.
Afwijkend cervixslijm (het slijm dat in de baarmoederhals voorkomt), dat wil zeggen niet goed van samenstelling of te weinig slijm, is één van de mogelijke oorzaken. De vrouw kan ook op jonge leeftijd in de overgang raken, door nog onbekende oorzaak of door bestralingen of een chemokuur. Tot slot is er een theorie dat het ook mogelijk is dat er zich bij de vrouw anti-stoffen rondom de eicel bevinden en dat de zaadcellen daardoor niet in de eicel zouden kunnen doordringen.

Onvruchtbaarheid man
Ook bij de man kan er van alles mis zijn waardoor een bevruchting niet lukt. Het kan zijn dat er geen levende zaadcellen in het sperma van de man zitten, of te weinig, of dat de cellen slecht beweeglijk zijn waardoor ze nooit een eicel kunnen binnendringen. Een afwijkende vorm van de spermacellen kan eveneens leiden tot vruchtbaarheidsproblemen. Tot slot kunnen er bij mannen anti-stoffen zijn, waardoor de vruchtbaarheid vermindert. Meestal ontstaat een slechte zaadkwaliteit door een vooralsnog niet te behandelen en onverklaarbare afwijking in de zaadproduktie. Soms worden vruchtbaarheidsproblemen bij de man veroorzaakt door een hormoonstoornis, een afgesloten zaadleider of niet-ingedaalde zaadballen. Als een andere mogelijke oorzaak wordt wel eens een varicocèle (een spatader in de balzak) aangewezen; de soms voorgestelde operatie aan deze varicocèle is echter omstreden, want het is niet bewezen dat deze ingreep een positief effect heeft op de zaadkwaliteit. Als de man als kind een virusziekte, zoals de bof, heeft gehad, kan dit ook leiden tot verminderde vruchtbaarheid.
Chemotherapie en bestraling kunnen hetzelfde negatieve effect op de vruchtbaarheid van de man hebben. Ook het werken met bepaalde chemische stoffen of het werken in een te warme omgeving, waardoor de temperatuur in de balzak te hoog wordt, zouden dit probleem tot gevolg kunnen hebben. Over dit laatste bestaat echter nog geen zekerheid.
De informatie hier verstrekt is op basis van gegevens verstrekt door de stichting Freya. Voor meer informatie over fertiliteitsproblemen en of behandelingen adviseren wij je contact met hen op te nemen. 

Plaats reactie