Back Topics Verzorging Slapen en opstaan

Slaapproblemen

(0 stemmen, gemiddeld 0 van 5)
slapen

Rituelen kunnen de overgang naar het slapen vergemakkelijken en mogelijke angsten helpen verminderen. Het vaste stramien van het slaapritueel, pyjama aan, tanden poetsen, voorlezen, wat vertellen, een zachte knuffel, etc. doorbreekt de eigengereidheid en helpt je kind tot rust komen.

Sommige kinderen blijven het echter moeilijk hebben om in te slapen. Vaak zijn het kinderen die zeer intensief bezig zijn en zo geboeid blijven door alles wat ze overdag meemaken dat ze er moeilijk afstand van kunnen nemen. De leefwereld van de kinderen breiden zich immers gestaag uit, in deze periode vooral naar de sociale wereld buiten het gezin. Je kind gaat naar school, maakt vrienden, neemt zelfstandig deel aan allerhande activiteiten, bijvoorbeeld. judoles, zwemles etc. Angsten, problemen of onzekerheden over die nieuwe sociale omgevingen kunnen echter ook voor inslaapmoeilijkheden zorgen.

Scheidingsangsten
Hardnekkige slaapproblemen kunnen bij kinderen ontstaan die slecht alleen kunnen zijn. Vaak zijn het overbeschermde kinderen met een moeder die steeds bij hen in de buurt blijft. Scheidingsangsten beletten dat deze kinderen gemakkelijk in slaap vallen. Er zijn ook kinderen die meerdere malen na elkaar goedenacht blijven roepen. Dit kan eveneens als een ritueel beschouwd worden. Het is een bevestiging dat de ouders 'niet echt weg zijn'. Knuffels, zoals een beertje, een favoriet dekentje, etc.kunnen nuttig zijn om scheidingsangsten te overwinnen. Het zijn aangename en veilige dingen waaraan kinderen vaak een vervangende functie toekennen.

Doorslaapproblemen
Iedereen wordt 's nachts al eens wakker dus het is niet meer dan normaal dat dit ook bij kinderen gebeurd. Sommige kinderen kunnen echter een tijdje met doorslaapproblemen worstelen. Het alleen zijn 's nachts in een donkere kamer jaagt hen soms angst aan, maar angst is niet de enige reden waarom kinderen 's nachts hun ouders roepen. Honger, pijn, zich alleen voelen of zich vervelen kunnen ook redenen zijn. Je doet er goed aan om 's nachts niet aan je kind te vragen waar hij bang voor is. Dit kan je kind namelijk op het idee brengen dat er inderdaad iets is om bang voor te zijn. Vraag in plaats daarvan wat er aan de hand is.

Tips:

  • Blijf er even bij, laat je kindje een slokje water drinken en praat op een rustige, kalmerende toon.
  • Beperk de interventie: zorg dat je kind zo snel mogelijk terug in slaap kan vallen, houd de tussenkomst minimaal. Blijf stil, gedraag je rustig, maak geen lawaai en laat het licht uit. Dit laatste versterkt het idee dat een donkere omgeving ’s nachts normaal is en dat men ook in het donker perfect met elkaar kan praten.
  • Los het probleem liefst in de kamer van je kind op.
  • Soms tracht een kind de ouder bij zich te houden door te zeggen dat er monsters, wolven, etc. in zijn kamer zitten. Wat je dan niet moet doen, is achter de kasten en onder het bed gaan kijken en besluiten dat ze er niet zijn. Daarmee bevestig je namelijk dat zoiets wel mogelijk kan zijn. Je kunt het beste rustig, maar beslist, zeggen dat zoiets niet kan, dat het allemaal inbeelding is en dat je kind maar weer moet gaan slapen en liefst aan leuke dingen moet gaan denken.

Nachtmerries
Vanaf 2 jaar beginnen de nachtmerries op te duiken. Deze angstdromen kunnen op hun beurt het inslapen bemoeilijken, omdat je kind op deze leeftijd het onderscheid nog niet kan maken tussen dromen en werkelijkheid. Het idee dat ze gaan slapen en dat ze zich daarmee overgeven aan het onbekende, is voor hen te be- angstigend.

Naarmate je kind ouder wordt, neemt de realiteitszin toe. Je kindje begint meer logisch te redeneren. Een gevolg daarvan is dat het ook een onderscheid begint te maken tussen dromen en werkelijkheid. Nachtmerries worden daardoor zeldzamer. Vermoedelijk hebben deze kinderen nog wel nachtmerries, maar doen ze steeds minder een beroep op hun ouders als ze wakker worden en leren ze steeds beter hun plan te trekken. Dit wordt onder meer geïllustreerd door het feit dat kleine kleuters vaak huilen of roepen bij een nachtmerrie. Oudere kleuters van 5-6 jaar gaan vaak zelf naar hun ouders toe als ze wakker worden bij een nachtmerrie. Rond de leeftijd van 6 jaar is er een piek in het aantal nachtmerries. Vermoedelijk heeft dit te maken met wat je kind overdag heeft meegemaakt en met eventuele angsten of conflicten die nog blijven doorspelen tijdens de slaap.

Vroeg opstaan
Het vroeg wakker worden kan dezelfde oorzaken hebben als de hierboven genoemde oorzaken van het ’s nachts wakker worden. Kinderen kunnen uitgeslapen zijn, honger of dorst hebben of zich onveilig voelen wanneer hij alleen op de slaapkamer is. Het vroeg wakker worden kan dezelfde oorzaken hebben als de hierboven genoemde oorzaken van het ’s nachts wakker worden. Kinderen kunnen uitgeslapen zijn, honger of dorst hebben of zich onveilig voelen wanneer het alleen op de slaapkamer is.


 

Plaats reactie