Kriebelende beestjes

Hoofdluis is niet iets wat je makkelijk kunt voorkomen, zeker niet als je kleine kinderen hebt die naar de peuterspeelzaal of naar school gaan. De vervelende beestjes voelt zich daar prima thuis en trippelt vrolijk van de ene jas naar de andere of via een sjaal of knuffel en via het hoofd natuurlijk. Je kind krijgt jeuk op zijn hoofd en rode vlekjes in zijn nek. En dan krab je ook nog een keer achter je oor, en dan bedenk je “iiiiiiiieeeeeeeek” we zullen toch geen luizen hebben. Hoofdluizen komen erg veel voor en zijn gelukkig niet schadelijk, wel verrekt lastig maar met veel geduld en volharding kun je het winnen van deze rotbeestjes.

Luizen en neten
Luizen leven op plaatsen waar veel kinderen contact met elkaar hebben. Bijvoorbeeld op school kan zich prima voortplanten en verspreiden. De beestjes kunnen direct oversteken van het ene hoofd naar het andere of via een omweg zoals jassen, knuffels, kammen en borstels. Luizen kunnen niet springen of vliegen maar wel erg hard lopen.
Volwassenen kunnen het natuurlijk ook krijgen.

Hoe ziet een hoofdluis eruit?
Het is een grijsblauw insect, 2 tot 4 millimeter lang. Het leeft van mensenbloed en als hij heeft gedronken is hij roodbruin. Om aan bloed te komen prikt hij. Daarbij geeft hij wat speeksel af waardoor het bloed minder snel stolt. Een allergische reactie op dat speeksel veroorzaakt de jeuk. Een volwassen hoofdluisvrouwtje legt 5 tot 9 eitjes per etmaal. Dat zijn de neten die zitten vastgeplakt aan het haar, vlakbij de hoofdhuid. Na 6 tot 9 dagen komen de larfjes uit. De lege neten blijven aan het haar geplakt zitten. Zo’n larve is binnen 7 a 10 dagen zelf ook volwassen en kan dan ook weer eitjes leggen. Hoofdluizen zijn parasieten en kunnen niet zonder hun gastheer de mens leven. Ze blijven het liefste op het hoofd zitten. Als een luis van de mens afgaat kan hij ongeveer 48 tot 55 uur blijven leven.

Jeuk
Bij een eerste besmetting duurt het soms weken voordat er jeuk optreedt. De allergische reactie begint niet meteen. Wie vaker besmet wordt, krijgt vaak eerder jeuk.

Neten
Ga je zoeken, dan vind je soms neten: ovale witte eitjes, kleiner dan 1 millimeter, vastgeplakt aan een haar meestal zitten ze achter de oren of in de nek. Verse eitjes zitten vaak tegen de hoofdhuid, oudere lege neten zijn met de groei van het haar verder van de hoofdhuid afgeraakt.
Neten die anderhalve cm van de hoofdhuid afzitten zijn zeker leeg.

Luizen
Deze zelf vind je alleen maar als je er met een luizenkam naar opzoek gaat. Maar ze hebben sensoren en kunnen het dus makkelijk ontwijken.

Wil je zeker weten of er luizen op iemands hoofd zitten dan kun je deze methode toepassen:

•was het haar met gewone shampoo en spoel het uit
•bescherm bij kleine kinderen de ogen met een washandje
•doe crèmespoeling in het haar en spoel deze niet uit
•kam eventueel knopen en kitten uit het haar
•laat je kind het hoofd voor overhouden boven bijv. een wasbak
•kam het haar van achter naar voren met een luizenkam tegen de hoofdhuid aan
•begin bij het ene oor en eindig bij het andere oor
•houdt een papieren zakdoek, keukenrol of iets dergelijks bij de hand
•veeg de kam regelmatig af en kijk of er luizen zichtbaar zijn
•spoel de crèmespoeling uit
•laat je kind rechtop zitten en kam het natte haar achterover
•kam dan nog eens met de luizenkam maar nu van voor naar achter.
•kam weer van oor tot oor.
•veeg de kam telkens af en kijk of er luizen zitten.
Als iemand in jou gezin luizen heeft, controleer dan elk gezinslid op deze manier

Waarschuw de peuterspeelzaal of school van je kind om verdere uitbreiding te verkomen.

Er zijn 3 bestrijdingsmethodes:

Zorgen dat beddengoed, kleren, knuffels enz. vrij van luizen zijn. Dit moet je altijd doen.
Anti luizenmiddel toepassen en het haar twee weken lang elke avond kammen met een luizenkam
twee weken lang het haar dagelijks kammen met een netenkam.
N.B één methode is niet genoeg, pas altijd 2 methodes toe: òf methode 1+2 of 1+3. Methode 1+2 werkt het beste 1+3 is bedoeld voor mensen die geen bestrijdingsmiddel mogen of willen gebruiken. Je mag geen bestrijdingsmiddel gebruiken als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Ook baby’s jonger dan 6 maanden mogen niet behandeld worden met een bestrijdingsmiddel.

Je eigen haar kammen met een luizen- of netenkam werkt niet goed. Laat dit altijd een ander doen. Het is een lastig en precies werkje.

Methode 1: voorkom besmetting
Luizen zitten ook op beddengoed, kleren, knuffels ed. Als je na een behandeling deze plekken ongemoeid laat, heb je zo weer luizen. Neem op de dag waarop je begint de volgende maatregelen:

•Was alle kleren, jassen, beddengoed, sjaals ed. op 60 graden. Kledingstukken ed. die niet op 60 graden gewassen kunnen worden dienen een week in een afgesloten zak te worden bewaard. Hoe kouder het is hoe korter de luizen leven. Daarom is het ook afdoende om kleding ed. een dag in de diepvriezer te leggen;
•Geef bekleding van stoelen, kussens en vloerbedekking een grondige beurt met de stofzuiger;
•Maak borstels en kammen luizenvrij door ze een uur in een luizendodend middel te leggen. Je kunt ze ook ontsmetten met een desinfecterend middel of met alcohol, of ze een week in een plastic zak bewaren, 30 minuten in een hete wasdroger of wassen op 60 graden;
•Voorkom ook nieuwe besmetting op school door elk kind een plastic zak te geven voor hun jas en sjaal;
•Ook zijn er speciale luizententjes te koop.

Zolang er op school of bij vriendjes of vriendinnetjes luizen voorkomen is het belangrijk om regelmatig je kind te controleren. Als bijv. twee kindjes in de omgeving luizen hebben is één keer per week controleren genoeg. Zijn er meer kinderen besmet controleer het dan elke dag. Hoofdluizen leggen hun eitjes ‘s nachts. Als jouw kind overdag besmet is geraakt kun je door ze ‘s avonds op te sporen verkomen dat ze eitjes leggen.

Methode 2: met een anti-luizenmiddel
Er zijn verschillende anti luizen middelen te koop.
Het middel dat het beste werkt is een lotion die malathion bevat. Andere middelen bevatten pyrethoiden, pyretrinen of isopropanol. Al deze middelen moeten 2 keer worden toegepast met een tussenpose van een week. Houd je precies aan de gebruiksaanwijzing. Na elke behandeling moet het haar een week lang zorgvuldig gekamd worden met de luizen- of netenkam. Chloor maakt dat malathion niet werkt dus er mag zeker 1 week niet gezwommen worden.

Methode 3: met de netenkam
Wie geen anti-luizenmiddel gebruikt moet twee weken lang met de netenkam dagelijks het haar kammen. Hierbij kan het helpen om een antikleefmiddel te gebruiken dat het kleefmiddel waar de neten mee blijven plakken oplost. Je moet bij het kammen de netenkam goed tegen de hoofdhuid aandrukken. Dat is lastig en bovendien pijnlijk. Je kunt ook een gecombineerde luizennetenkam gebruiken en de crèmespoeling methode, dan gaat het iets makkelijker. Je kunt voor methode 3 geen luizenkam gebruiken.

Weer hoofdluis of nog steeds
Zolang het in de omgeving voorkomt kan je kind weer opnieuw besmet raken. In dat geval zit er niks anders op dan de behandeling te herhalen. Als het de vorige keer goed ging kun je het beste hetzelfde middel weer gebruiken.
Als je het idee hebt dat de beestje resident zijn tegen het middel kan het zijn dat de behandeling niet precies genoeg is uitgevoerd. Houd je daarom precies aan de gebruiksaanwijzing. Als er toch resident is opgetreden stap dan over naar een ander middel.

De huisarts raadplegen
Met hoofdluis hoef je niet naar de huisarts. Die kan niet meer doen dan je hetzelfde vertellen wat hierboven beschreven staat. Alleen wanneer er ook een bacteriële infectie ontstaat heeft het zin naar de huisarts te gaan. Bij zo’n besmetting zijn er korstjes op het hoofd en komt er pus uit de wondjes.

Belangrijk om te weten

•Luizen houden van een frisgewassen hoofd. Een kind dat heeft is niet vies
•Je kunt hoofdluis bestrijden met een anti-luizenmiddel dat je bij apotheek en betere drogist kunt kopen
•Deze middelen zijn niet geschikt voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en baby’s onder de 6 maanden
•Een anti-luizenmiddel kan besmetting niet verkomen
•Luizen kunnen zonder gastheer ruim 2 dagen overleven in beddengoed, kleding, ed.
•Er wordt reclame gemaakt voor alternatieve middelen voor bestrijding van hoofdluis, helaas werken die volstrekt onvoldoende.

Door Brigitte van den Heuvel
Bron: Uw apotheek.

 

Reageer op artikel:
Kriebelende beestjes
Sluiten