Back Topics Vruchtbaarheidsproblemen Draagmoeder

Draagmoeder

Voor-en nadelen

(2 stemmen, gemiddeld 3.00 van 5)

draagmoederVoor- en nadelen voor het kind. Kinderen van draagmoeders bevinden zich in een bijzondere situatie. Zij groeien op in de wetenschap dat zij twee moeders hebben: een 'biologische' en een 'sociale' moeder. In het geval van draagmoederschap met IVF is de binding met de draagmoeder uiteraard kleiner; Het is immers niet haar 'eigen' kind.
Volgens een aantal theorieën zal de binding met de wensmoeder nooit zo goed kunnen zijn als met de moeder die het kind gebaard heeft, omdat de wensmoeder minder gevoelig zou zijn voor de signalen van het kind (deze gevoeligheid zou bepaald worden door het hormoonniveau wat door de zwangerschap ontstaat).

Draagmoeder

(2 stemmen, gemiddeld 4.50 van 5)

draagmoederVoor vrouwen die zelf niet in staat zijn een zwangerschap uit te dragen kan draagmoederschap een oplossing zijn. Het paar (de 'wensouders') dat een kind wenst kan een andere vrouw vragen een kind voor hen te dragen. Zo'n zwangerschap komt meestal tot stand door middel van kunstmatige inseminatie met sperma van de wensvader, maar ook met behulp van IVF (In Vitro Fertilisatie) is dit mogelijk. Aan deze manier van vervulling van de kinderwens kleven echter wel een aantal ethische, emotionele en juridische dilemma's en problemen.