Back Topics Vruchtbaarheidsproblemen Eiceldonatie

Eiceldonatie

Donor

(1 stem, gemiddeld 3.00 van 5)

eicelDonatie door een bekende donor
De meeste stellen die in Nederland eiceldonatie ondergaan zoeken zelf een donor. Dit kan bijvoorbeeld een zus, nichtje of vriendin zijn. Soms is er geen familielid of bekende die wil of kan donoren. Of de wensouders vinden het prettiger om wat meer afstand te hebben tot de donor. Deze wensouders zoeken bijvoorbeeld een donor via een oproep in een tijdschrift of via allerlei sites op internet (bijv. www.freya.nl, maar ook andere sites waarop veel vrouwen met kinderen komen).

Hoe werkt eiceldonatie?

eiceldonatieDe donor dient een (bijna) complete IVF-behandeling te ondergaan, met de daarbij behorende hormonen. De ontvangende vrouw krijgt medicijnen om het baarmoederslijmvlies dikker te maken, zodat dit in goede conditie is voor de innesteling van de embryo's. Als zij een eigen cyclus heeft zal ze ook medicijnen moeten gebruiken om haar eigen hormoonhuishouding stil te leggen. De van de donor verkregen eicellen worden bevrucht met het sperma van de wensvader, of eventueel met donorsperma. Vervolgens worden één of twee van de ontstane embryo's in de baarmoeder van de wensmoeder geplaatst.

Eiceldonatie

eiceldonatieAls de vrouw geen eicellen (meer) heeft, kan ze - met de hulp van een donor die een IVF-behandeling ondergaat - toch zelf een kind krijgen. Gelijktijdig met de IVF-behandeling van de donor, krijgt de vrouw een hormoonbehandeling om te zorgen dat haar baarmoederslijmvlies op het goede moment klaar is om een bevrucht eitje te ontvangen en te laten innestelen. Nadat de donor haar eitjes heeft afgestaan, worden ze bevrucht met het sperma van de partner van de vrouw die graag zwanger wil worden, de 'wensvader'.