Hoe werkt eiceldonatie?

De donor dient een (bijna) complete IVF-behandeling te ondergaan, met de daarbij behorende hormonen. De ontvangende vrouw krijgt medicijnen om het baarmoederslijmvlies dikker te maken, zodat dit in goede conditie is voor de innesteling van de embryo’s. Als zij een eigen cyclus heeft zal ze ook medicijnen moeten gebruiken om haar eigen hormoonhuishouding stil te leggen. De van de donor verkregen eicellen worden bevrucht met het sperma van de wensvader, of eventueel met donorsperma. Vervolgens worden één of twee van de ontstane embryo’s in de baarmoeder van de wensmoeder geplaatst.

In Nederland vindt alleen bekende (dus geen anonieme) eiceldonatie plaats. Er is geen financiële vergoeding voor de donor, behalve een vergoeding voor de door de donor gemaakte kosten (medische kosten, reiskosten, opvangkosten kinderen); deze worden natuurlijk door de wensouders betaald. Commerciële motieven zijn bij de wet verboden.

Slagingspercentage
Het slagingspercentage is onder andere afhankelijk van de leeftijd van de donor. Hoe jonger de donor, hoe groter de kans dat de eicel bevrucht wordt. Als de eicel eenmaal bevrucht is, lijkt de kans op zwangerschap van oudere donoren niet lager. De leeftijd van de wensmoeder lijkt geen invloed te hebben op de slagingskans. De slagingspercentages (kans op een zwangerschap) die door verschillende centra in binnen- en buitenland gepubliceerd zijn liggen tussen de 10% en 50%. Helaas is het moeilijk iets in het algemeen hierover te zeggen. De slagingskans voor een paar is afhankelijk van vele (individuele) factoren.

 

 

Reageer op artikel:
Hoe werkt eiceldonatie?
Sluiten