Back Topics Vruchtbaarheidsproblemen MESA en TESE

MESA en TESE

(3 stemmen, gemiddeld 4.00 van 5)
MESA

MESA is Micro Epididymale Sperma Aspiratie, dat wil zeggen; spermapunctie. Hierbij wordt langs microchirurgische weg het zaad opgezogen uit een zaadleider. TESE is Testiculaire Sperma Extractie. Hierbij wordt het sperma uit de zaadbal gehaald.

Deze behandelingen worden in combinatie met ICSI-behandeling uitgevoerd. Zowel MESA als TESE is een operatie waarbij de man meestal onder volledige narcose wordt gebracht. De vrouw zal op hetzelfde tijdstip een follikelpunctie moeten ondergaan.

Deze methodes zijn geschikt in gevallen waarbij een man wel zaad aanmaakt, maar dit door ontbreken of een afsluiting van de zaadleiders niet naar buiten kan komen. MESA en TESE worden uitgevoerd door een uroloog of een androloog, in samenwerking met een gynaecoloog.

Zowel bij MESA als TESE wordt de man tijdens de operatie onder narcose gebracht en zal door een uroloog of een androloog in samenwerking met een gynaecoloog uitgevoerd worden. In Nederland rust momenteel een moratorium (een verbod op uitvoering) op deze behandelingen. Dit komt omdat er nog onzekerheid heerst over de veiligheid van de behandeling en op de gezondheid van kinderen die uit deze techniek zijn voortgekomen. De resultaten van behandelingen in het buitenland zijn geruststellend. Reden echter om deze behandelingen in onderzoeksverband te laten plaatsvinden.

De Centra voor voortplantingsgeneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Nijmegen (UMCN) en het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam zijn centra voor mannelijke onvruchtbaarheid waar deze behandeling in onderzoeksverband wordt uitgevoerd bij mannen waarbij er afwezigheid is van zaadcellen in het sperma.

  

Plaats reactie