Back Zwanger worden

Zwanger worden

(39 stemmen, gemiddeld 4.18 van 5)

Op het moment dat jij en je partner hebben besloten dat het tijd is om aan de kinderwens te gaan werken, hoop je natuurlijk dat het gelijk raak zal zijn en dat je 9 maanden later een pracht van een baby in je armen mag sluiten.

Van alle stellen die graag kinderen willen, raakt bij ongeveer 60% de vrouw al binnen drie tot zes maanden zwanger. Als het niet direct lukt, hoeft dit niet te betekenen dat er iets aan de hand is. Het kan ook zijn dat je op het verkeerde moment vrijt, omdat je denkt dat je dan het meest vruchtbaar bent. Als je het eerste jaar niet zwanger bent geraakt, heb je nog een kans van 50% om binnen het volgende jaar zwanger te raken. Het bevruchtingsproces is van ontzettend veel, ook nog onbekende factoren, afhankelijk. De puzzel moet precies goed in elkaar passen wil het lukken. Zes dagen per maand is de vrouw vruchtbaar: de vijf dagen voor de ovulatie en de dag van de ovulatie zelf. 

Samen met de pil gaan ook de sigaretten het huis uit. Bij vrouwen die roken duurt het langer om zwanger te raken. Als je rookt ben je dertig procent minder vruchtbaar en is de kans dat het een jaar of langer duurt voor je zwanger bent wel drie keer groter dan bij vrouwen die niet roken. Rokende vrouwen hebben ook minder succes bij vruchtbaarheidsbehandelingen zoals bij reageerbuisbevruchtingen (in vitro fertilisatie: IVF).

Maar niet alleen vrouwen hebben een verminderde vruchtbaarheid. Bij de rokende man is de hoeveelheid zaadcellen in het sperma verminderd. Bovendien zijn de zaadcellen minder beweeglijk dan bij een niet-rokende man. Die beweeglijkheid is nodig om de eicel te kunnen bereiken. Daarnaast heeft een rokende man 50% meer kans op impotentie dan een niet-roker. Dat komt omdat de bloedvaten in de penis vernauwd zijn door de nicotine uit de sigarettenrook. Hierdoor kunnen de bloedvaten niet of minder goed vollopen met bloed. De man krijgt dan geen erectie.

Alles wat je moet weten over zwanger worden:

 

 

Plaats reactie